Web Analytics
Zvaničnica Stejt departmenta SAD Viktorija Nuland odlazi u penziju - BetaRS

Zvaničnica Stejt departmenta SAD Viktorija Nuland odlazi u penziju

Svet | 05.03.2024 | access_time 17:55
Zvaničnica Stejt departmenta SAD Viktorija Nuland odlazi u penziju
prt.scr youtube
U penziju ovog meseca odlazi žestoka kritičarka Rusije i njenog rata u Ukrajini Viktorija Nuland (Victoria, 62), zamenica državnog sekretara za politička pitanja što je treća po rangu pozicija u Stejt departmentu SAD  - saopštio je danas Stejt department.

Nuland koja je karijerna diplomatkinja, bila je pomoćnica državnog sekretara za Evropu za vreme administracije Baraka Obame, povukla se kada je Donald Tramp izabran za predsednika, a kada je predsednik postao Džozef Bajden, vratila se i do sada bila je zamenica državnog sekretara za politička pitanja.

Nuland će na mestu zamenika državnog sekretara privremeno zameniti karijerni diplomata Džon Bas, bivši ambasador u Avganistanu koji je nadgledao povlačenje SAD iz te zemlje. On je sada zamenik državnog sekretara za upravljanje. 

Državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je rad Nuland tokom tri i po decenije službe,  zahvalio joj zbog sprovošenja politike SAD širom sveta za vreme šest predsednika i 10 državnih sekretara i ocenio da će njen rad, posebno u vezi s Ukrajinom diplomate i studenti spoljne politike proučavati godinama.

Nuland je bila kandidatkinja da nasledi Vendi Šerman kao pomoćnica državnog sekretara i pre sedam meseci bila  je vršiteljka te dužnosti kada je Šerman otišla u penziju. Nuland je to mesto izgubila u nadmetanju unutar Stejt departmenta kada je predsednik Džo Bajden imenovao Kerta Kambela za pomoćnika državnog sekretara što je mesto "broj dva" u toj službi. Kambel je preuzeo dužnost prošlog meseca.

Nuland je radila u Ambasadi SAD u Moskvi burnih 1990-ih, zatim Ambasadorka SAD pri NATO-u, a potom portparolka Stejt departmenta kada je državna sekretarka bila Hilari Klinton tokom prvog mandata Baraka Obame.

Kao portparolka Stejt departmenta i kasnije pomoćnica državnog sekretara za Evropu Nuland je izazvala gnev Moskve zbog otvorenog zalaganja u odbranu Ukrajine, posebno posle ruskog pripajanja Krimskog poluostrva 2014. godine.

Teme