Web Analytics
Dveri: Koalicija NADA treba da pokrene ujedinjenje desnice - BetaRS

Dveri: Koalicija NADA treba da pokrene ujedinjenje desnice

Politika | 06.03.2024 | access_time 16:00
Dveri: Koalicija NADA treba da pokrene ujedinjenje desnice
Foto: Beta/Milan Ilic

Pokret Dveri pozvao je danas koaliciju NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), da pokrene ujedinjenje opozicionih stranaka desnice kako "nijedan opozicioni glas u Beogradu ne bi ostao ispod cenzusa".

Dveri u saopštenju navode da ih je "mnogo koštalo" to što na prošlim republičkim izborima desnica nije bila ujedinjena.

"Nema prepreka za ujedinjenje desnice i tome treba prvo pristupiti. Srpska koalicija NADA, koja je postigla najbolji izborni rezultat na desnom spektru, sada je na potezu da pokrene ovo ujedinjenje", stoji u saopštenju.

Oni dodaju da prvo treba da se ujedine desno orijentisne stranke, pa da se onda razmotri da li je bolje izaći na predstojeće beogradske izbore u jednoj ili dve opozicione kolone.

U saopštenju se navodi da taj pokret podržava zahtev dela opozicije da se obezbede fer i slobodni izbori, pa da se onda pristupi ponovljenom glasanju u Beogradu.

Dveri su na decembarskim izborima nastupale sa strankom Zavetnici i ta koalicija nije prešla cenzus ni na parlamentarnim, ni na beogradskim izborima.

Novi predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić je ocenio ranije da bi zajednički nastup na beogradskim izborima te partije, "Dosta je bilo" (DJB) i pokreta Dveri tu koaliciju desnog centra učinio "relevantnim faktorom koji ne može da se zaobiđe".

Narodna stranka je postigla dogovor sa "Dosta je bilo" krajem januara, a Gajić je naveo da čekaju odgovor Dveri i ocenio da postoje potpuno isti interesi te tri stranke.

Narodna stranka na decembarskim izborima nije prešla cenzus, a DJB je na njima nastupio sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i pokretom "Otete bebe" i takođe ostao ispod cenzusa.

Teme