Web Analytics
Poverenica: Rodna ravnopravnost predstavljena u Srbiji kao problem - BetaRS

Poverenica: Rodna ravnopravnost predstavljena u Srbiji kao problem

Društvo | 07.03.2024 | access_time 14:05
Poverenica: Rodna ravnopravnost predstavljena u Srbiji kao problem

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je danas, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, da se u Srbiji pitanje rodne ravnopravnosti sve češće u javnosti predstavlja kao problem, kao i da je evidentno da ženskih glasova i mišljenja nema dovoljno u vestima i emisijama na određene teme.

Janković je na panelu "Rodna ravnopravnost - od prioriteta do krize identiteta" govoreći o položaju žena rekla da su u Srbiji diskriminaciji posebno izložene žene sa invaliditetom, samohrane majke, Romkinje, da je zabrinjavajuće što su se od početka ove godine dogodila već tri femicida.

Ona je navela i da je nakon tri godine od usvajanja, došlo do promena stavova prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, te da se javio otpor prema njemu i da se kao glavni argumenti navode da taj zakon vodi narušavanju nacionalnog identiteta.

Janković je ocenila da su žene i devojčice, u nekim oblastima u nepogodnijem položaju od muškaraca, kao i da ženska prava nisu odvojiva od muških, odnosno da ljudska prava ne poznaju veru, naciju ili rasu.

"Situacija u pogledu ljudskih prava je drugačija nego nekada, pre svega jer su se žene izborile za osnovna prava. Iskorak žene prave i danas, pogotovo u javnom prostoru, a mediji predstavljaju značajan i uticajan kanal za prenošenje poruka. Posebno nam je važno što mediji mogu da doprinesu razbijanju predrasuda", rekla je ona.

U okviru panela predstavljena je i izložba, pripremljena krajem prošle godine, koja kroz novinske članke prikazuje istorijat borbe za rodnu ravnopravnost u Srbiji.

Zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Adam Sofronijević rekao je da poruka izložbe da borba za ženska prava nije aktulna samo poslednjih decenija, već da je ona deo kulturnog nasleđa Srbije.

Kako je ocenio Srbija ima dobre zakone, predstavnike vlasti koji odlično rade svoj posao i institucije koje se zalažu za stvari potrebne građanima, ali da javnom diskursu Srbije nedostaje glas nauke i kulture.

U sklopu današnjeg događaja predstavljen je priručnik za novinare i novinarke "Diskriminacija i ravnopravnost" koji objašnjava pojam i uzrok diskriminacije i upućuje na adekvatno izveštavanje.

Priručnik sadrži i teme međunarodnog pravnog okvira, medijske regulative u Srbiji, kao i rečnik tolerancije za novinare.

Teme