Web Analytics
Ministri energetike Srbije, Crne Gore i RS: Saradnja u regionu za uspešnu energetsku tranziciju - BetaRS

Ministri energetike Srbije, Crne Gore i RS: Saradnja u regionu za uspešnu energetsku tranziciju

Tranzicija | Izvor: Beta | 07.03.2024 | access_time 17:50
Ministri energetike Srbije, Crne Gore i RS: Saradnja u regionu za uspešnu energetsku tranziciju
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Beogradu sa ministrima energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske Sašom Mujovićem i Petrom Đokićem o regionalnom povezivanju, saradnji na energetskim projektima i pitanjima u vezi sa procesom energetske tranzicije.

Đedović Handanović je posle sastanka rekla da je čitav region u procesu energetske tranzicije i da svi imaju određene ciljeve kad je reč o povećanju udela obnovljive energije i smanjenju emisija štetnih gasova, kao i obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, svima je potrebno u budućnosti više električne energije, posebno zelene, a jedini način da do toga dođemo jeste izgradnja novih kapaciteta.

"Ili ćemo svi biti na dobitku, tako što ćemo graditi nove elektrane i raditi na međusobnom povezivanju, ili ćemo svi biti na gubitku, u smislu da ćemo biti manje energetski nezavisni, manje energetski bezbedni što, pogotovo u uslovima energetske tranzicije i krize, nikom nije u interesu", istakla je ona.

Srbija, kako je navela, ima značajnu trgovinsku razmenu i sa Crnom Gorom i sa BiH, potpisane memorandume o saradnji u oblasti energetike, kao i zajedničke projekte koji se već realizuju.

"Posebno je važna izgradnja Transbalkanskog koridora, koji će povećati naše kapacitete na prenosnoj mreži, povezati tržišta Rumunije i Srbije sa tržištima BiH, Crne Gore i Italije, a takođe je i uslov za priključenje na mrežu RHE Bistrica, koja je za nas strateški važan projekat", rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela da mnogi energetski projekti imaju i elemente prekogranične saradnje i zahtevaju uključivanje sve tri strane.

"Glavna tema danas bila je upravo to kako da nađemo način da zajedno idemo napred u takvim projektima, na korist sve tri strane", prenela je ministarka i napomenula da su elektroprivrede Srbije i Republike Srpske već pokrenule zajednički projekat izgradnje HE "Buk Bijela", koja je značajan energetski kapacitet.

"Projekat je energetski i komercijalno opravdan i razgovarali smo o otklanjanju prepreka koji nisu vezane za energetiku. Hidropotencijal Drine je zajednički i vrlo značajan i za Srbiju i za BiH, te smo razgovarali o tome kako najbolje da ga iskoristimo", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, bilo je reči i o planovima za izgradnju hidroelektrana u Crnoj Gori, a koji mogu biti predmet saradnje, bilo sa stanovišta zajedničke realizacije, ili sa stanovišta prekograničnih uticaja i zaštite životne sredine.

"Predložili smo i da se napravi dinamički plan koji bi se odnosio na rešavanje pitanja iz oblasti zaštite životne sredine, kako bismo našli način da se ispune svi uslovi da se projekti koje planiramo realizuju", kazala je ministarka.

Ona je ocenila da zemlje regiona dele slične izazove u procesu energetske tranzicije i postepenom izlasku iz uglja, a da nemaju ni blizu jednak pristup fondovima kao zemlje EU.

"Tu nam je posebno važna saradnja, kako bismo zajednički nastupili i pred Energetskom zajednicom, i pred drugim evropskim institucijama se izborili za rokove i finansijsku podršku koje su imale zemlje u EU, a koji su neophodni da ta energetska tranzicija bude pravedna, održiva i da ne ugrozi energetsku bezbednost", rekla je Đedović Handanović.

Saša Mujović je naglasio da je posebno važno da se radi na jačanju prenosnih kapaciteta koji su od značaja za sve tri strane, ocenivši da sve zemlje regiona biti snažniji ako sarađuju i zajedno nastupaju prema Energetskoj zajednici i brane zajedničke ciljeve.

Pear Đokić je rekao da je današnji sastanak deo napora za unapređivanje saradnje Srbije i Republike Srpske, ali i za proširivanje te saradnje unutar regiona.

"Republika Srpska ima interes da sarađuje sa drugima u regionu po energetskim pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Saglasili smo se da radimo na daljem jačanju prenosne i distributivne mreže, koje je neophodno za priključenje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora", rekao je ministar.

On je naglasio da će Republika Srpska učiniti sve da se realizuje izgradnja HE "Buk Bijela" i podsetio da su i Vlada Srbije i EPS pokazali da žele da se nastavi ovaj projekat.

U skladu sa tim, kako je poručio, treba da se razreše određena pitanja koja izazivaju zabrinutost u vezi sa zaštitom životne sredine, kao i da se prilikom dobijanja odgovora na ta pitanja poštuje stav struke.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije