Web Analytics
U Srbiji i širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart - BetaRS

U Srbiji i širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart

Politika | 08.03.2024 | access_time 10:10
U Srbiji i širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart
Foto: Pixabay

Međunarodni dan žena - 8. mart, obeležava se danas u Srbiji sa više manifestacija.

U Privrednoj komori Srbije biće organizovana završna konferencija kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost", a u prostoru "Miljenko Dereta", Akademija ženskog liderstva priređuje susret devojaka iz škola, kao i liderki i žena iz Akademije.

Na beogradskom Trgu Slavija najavljen je početak protestnog marša "Uvek na prvoj liniji" u organizaciji neformalne mreže feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, kao i povorka do Trga Republike.

U Etnografskom muzeju, na svečanosti "Ladies First - Nagrada Dobrila", šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre će uručiti Dobrili Vasiljević Smiljanić nagradu i plaketu za životno delo - osnaživanja žena u selima Zlatibora.

Najavljena je i onlajn panel-diskusija roditeljskog portala "Bebac" o položaju majki u društvu i problemima sa kojima se susreću.

Međunarodni dan žena, 8. mart obeležava se i širom sveta.

Kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Teme