Web Analytics
Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa gradonačelnikom Subotice i gradskim službama - BetaRS

Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa gradonačelnikom Subotice i gradskim službama

Ekonomija | 08.03.2024 | access_time 10:50
Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa gradonačelnikom Subotice i gradskim službama
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

Članovi Unije poljoprivrednih udruženja Subotice, koju čini osam udruženja iz različitih oblasti poljoprivrede, zatražili su danas hitan sastanak sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, predsednikom Saveta za poljoprivredu i Službom za poljoprivredu grada Subotice, kako bi razgovarali o spisku budućih mera za 2024. godinu koje se, kako navode, ne poklapaju sa onim što je dogovoreno prošle godine.

"Smatramo da ono što smo 4. marta dobili kao odgovor i što stoji u spisku mera Nacrta programa podrške za 2024. godinu većim delom ne odgovra onome o čemu smo razgovarali na sastancima u prethodnom periodu i da se apsolutno kosi sa ciljevima koje je Grad potencirao, a to je da se putem mera pruži podrška što većem broju poljoprivrednih proizvođača", navodi se u saopštenju Unije.

U dopisu se napominje da je Službi za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište trebalo skoro tri meseca da na njihov predlog odgovore.

"U dopisu umesto odgovora stoji spisak mera Nacrta programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Suboticu, koji je na sednici 20. februara doneo Savet za poljoprivredu", ističu.

Članovi Unije pozvali su gradonačelnika i gradske službe da u što kraćem roku, odnosno danas, pošalju odgovor sa terminom zajedničkog sastanka.

Podsećaju da su posle njihovog prvog dopisa od 3. novembra 2023 godine usledila i dva sastanka predstavnika Unije i to, prvi sa, gradskom menadžerkom Zagorkom Panić, koja je bila prisutna u ime gradonačelnika, i članova Službe za poljoprivredu, dok je drugi sastanak bio održan samo sa članovima Službe za poljoprivredu.

Na ovim sastancima su, dodaju, postignuti sporazumi oko izrade Nacrta programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Suboticu za 2024. godinu.

"U roku od šest dana od drugog sastanka, 12. decembra 2023. godine, dostavili smo Službi za poljoprivredu, u pisanoj formi, predlog naših mera u kojem smo opisali ono o čemu smo na sastancima razgovarali, te izložili kako smatramo da bi trebalo urediti programe mera i konkurse za 2024. godinu", objašnjavaju.

U ovom predlogu su, dodaju, ukazali i na propuste koje su zapazili u merama i konkursima u 2023. godini.

 

Poljoprivrednici na sastanku sa gradonačelnikom Subotice 12. marta u Gradskoj kući

Članovi Unije poljoprivrednih udruženja Subotice, koju čini osam udruženja, saopštili su danas da će sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i gradskim službama razgovarati o merama u poljoprivredi u utorak, 12. marta, u Gradskoj kući, u 12 časova.

Oni su danas zatražili hitan sastanak sa gradonačelnikom, predsednikom Saveta za poljoprivredu i Službom za poljoprivredu grada Subotice kako bi razgovarali o spisku budućih mera za 2024. godinu koje se, kako navode, ne poklapaju sa onim što je dogovoreno prošle godine.

"Smatramo da ono što smo 4. marta dobili kao odgovor od grada i ono što stoji u spisku mera Nacrta programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Suboticu, koji je 20. februara doneo Savet za poljoprivredu, većim delom ne odgovra onome o čemu smo razgovarali na sastancima i da se apsolutno kosi sa ciljevima koje je grad potencirao, a to je da se putem mera pruži podrška što većem broju poljoprivrednih proizvođača", naveli su ranije danas predstavnici Unije.

Predstavnici Unije su 12. decembra 2023. godine dostavili Službi za poljoprivredu predlog njihovih mera o čemu su već razgovarali tokom dva sastanka koja su tokom prošle godine održana sa predstavnicima grada.

Teme