Web Analytics
Još jedan najtopliji mesec, februar u Srbiji 6,3 stepena iznad proseka - BetaRS

Još jedan najtopliji mesec, februar u Srbiji 6,3 stepena iznad proseka

Klimatske promene | Izvor: Beta | 08.03.2024 | access_time 14:20
Još jedan najtopliji mesec, februar u Srbiji 6,3 stepena iznad proseka

U februaru ove godine prosečna temperatura na globalnom nivou bila je za 0,81 stepeni viša od proseka za taj mesec u proteklih 30 godina, dok je u Srbiji februar bio topliji za čak 6,3 stepena.

Evropski servis Kopernikus saopštio je da je februar, sa prosečnom temperaturom vazduha od 13,54 stepeni, bio najtopliji u istoriji merenja, što je deveti mesec zaredom koji je oborio rekord.

U odnosu na predindustrijski period (1850-1900), prosečna temperatura bila je za 1,77 stepeni viša.

Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine, koji je potpisalo gotovo 200 zemalja, predviđa da se rast temperature ograniči na ispod 1,5 stepeni da bi se zaustavile klimatske promene.

U saopštenju Kopernikusa navodi se da je februar bio i vlažniji od proseka u Evropi, a da su vetar i obilne padavine uzrokovale velike štete. Temperatura mora je bila 21,06 stepeni, najviša u istoriji merenja.

Prosečna globalna temperatura u prethodnih 12 meseci takođe je bila najviša do sada zabeležena, za 0,68 stepeni viša u odnosu na prethodne tri decenije i 1,56 stepeni iznad proseka u predindustrijskom periodu.

Proseča temperatura u februaru je u Evropi bila još viša, čak 3,3 stepena iznad proseka za februar u periodu od 1991. do 2020.

Februar je ove godine bio najtopliji i u Srbiji, sa prosečnom temperaturom višom za 6,3 stepena u odnosu na period od 1991. do 2020. Srednja mesečna temperatura bila je 8,1 stepen, najviša od početka merenja.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, odstupanje od normale bilo je najveće u Beogradu i Kikindi, za 7,4 stepena, zatim u Novom Sadu, (7,3), Paliću (7,2) i Zrenjaninu (7,1).

Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu izjavila je za portal Klima101 da se usled dalje destabilizacije klimatskog sistema Zemlje, pa i uslova kod nas, može očekivati i učestalije probijanje ekstrema.

"Anomalija srednje mesečne temperature od preko šest stepeni znači ekstremno odstupanje od klimatskog proseka i pokazuje kolike skokove možemo očekivati u svetlu budućeg zagrevanja", objašnjava Vuković Vimić.

Prema njenim rečima, u periodu između 2041. i 2060. temperatura će biti viša za oko tri stepena.

"Ipak, ovakav februar neće postati normala, već će se češće javljati, a nekada u budućnosti imaće i još veća odstupanja", rekla je ona.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene