Web Analytics
Žene sve brojnije u sektoru obnovljivih izvora energije - BetaRS

Žene sve brojnije u sektoru obnovljivih izvora energije

Izvori | Izvor: Beta | 08.03.2024 | access_time 19:25
Žene sve brojnije u sektoru obnovljivih izvora energije
U sektoru zelene energije u Srbiji sve je veći broj žena, ali su na rukovodećim pozicijama i dalje nedovoljno zastupljene, izjavila je menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović.

"Sve su brojnije žene koje se bave zelenom energijom. Kao udruženje, radili smo ankete među kompanijama koje se bave zelenom energijom i došli smo do podataka da oko 30 odsto zaposlenih čine žene. Problem je što žene nisu dominantno zastupljene na rukovodećim pozicijama, ali se i u tom pogledu situacija popravlja u odnosu na period od pre 10 godina", rekla je Isailović.

Udruženje OIE Srbija je povodom Međunarodnog dana žena objavilo intervju sa četiri žene koje u regionu vode OIE udruženja u svojim zemljama.

Pored Danijele Isailović o svojim iskustvima o tome kako je raditi u sektoru koji je ranije bio rezervisan za muškarce, pa još biti na rukovodećoj poziciji, govorile su i direktorka udruženja OIE Hrvatske Maja Pokrovac, direktorka Udruženja solarnih elektrana Slovenije Nina Hojnik i generalna sekretarka makedonskog udruženja za obnovljive izvore energije MARES Violeta Nikolova.

Isailović je ocenila da je položaj žena koje se bave obnovljivim izvorima energije dobar, bolji nego u sektoru energetike, a da je razlog to što su OIE relativno mlada oblast koja se razvija u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

Kao važnu činjenicu za Srbiju Isailović je istakla to što se žena već niz godina nalazi na čelu ministarstva energetike, kao i na funkciji direktora operatora prenosnog sistema električne energije, kao dve najvažnije institucije za razvoj OIE sektora.

Ona je podsetila da je OIE Srbija osnovao Zelenu žensku mrežu koja okuplja žene koje se bave zelenim biznisom i promoviše uspešne priče članica tog udruženja.

Isailović je kao dobre primere navela i evropske organizacije Solar Power Europe i WindEurope, u kojima se žene nalaze na nekim od najviših pozicija, kao i na čelu evropskih banaka koje finansiraju zeleni sektor.

Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), OIE sektor zapošljava 32 odsto žena, što je znatno više u odnosu na 22 odsto koliko ih ima u sektoru energetike.

Kad je reč o rukovodećim pozicijama, prema studiji Međunarodne agencije za energetiku (IEA), žene zauzimaju 13,9 odsto viših upravljačkih pozicija u sektoru energetike, dok je u OIE sektoru prisutno 10,8 odsto žena u visokom menadžmentu, saopštilo je udruženje OIE Srbija.


Teme