Web Analytics
Svetsko prvenstvo u brzoklizačkom sprintu: Zlato za Miho Takagi, slava za Jutu Lirdam - BetaRS

Svetsko prvenstvo u brzoklizačkom sprintu: Zlato za Miho Takagi, slava za Jutu Lirdam

Zimski | Izvor: Beta | 08.03.2024 | access_time 23:15
Svetsko prvenstvo u brzoklizačkom sprintu: Zlato za Miho Takagi, slava za Jutu Lirdam
Japanska brzoklizačica Miho Takagi postala je u petak svetska prvakinja u sprintu, pošto je na ukupno četiri trke na kratkim stazama (dva puta 500 metara i dva puta 1.000 metara) osvojila dva druga mesta i po jedno prvo i četvrto.

Za japansku šampionku to je tek prvi od dva izazova koja je postavila pred sebe, pošto će u subotu i nedelju pokušati da osvoji i titulu najbrže "all around" brzoklizačice, što je ekvivalent atletskom takmičenju u višeboju.

Takagi (29) je svetsku slavu postigla pre no što je napunila 20 godina, ali ne zbog sportskih uspeha, već zbog toga što je praktično odustala od Olimpijskih igara 2014. kako bi mogla da se upiše na studije u Tokiju. Uprkos tome postala je jedina japanska sportistkinja koja je do sada osvojila 7 olimpijskih medalja, tri 2018. i četiri 2022. godine.

Drugo mesto i srebrna medalja u sprintu, pripada Holanđanki Femke Kok, iako je ona jedina takmičarka koja je pobedila na dve od četiri trka (obe na 500 metara), uz novi rekord staze. Ni dva treća mesta u trkama na 1.000 metara nisu bila dovoljna za ukupnu pobedu u konkurenciji kakva je prethodnih dana bila u Incelu.

Ali srca publike, posebno muškog dela, ponovo je u petak osvojila Holanđanka Juta Lirdam (25), iako je izgubila titulu najbrže sprinterke osvojenu pre dve godine. Lirdam je u Incelu osvojila bronzanu medalju, a tek na kraju takmičenja je objavljeno da je nastupala sa povredom zgloba.

Uprkos za nju nedovoljno dobrim rezultatima prvog dana, Lirdam je u poslednjoj trci u petak, na 1.000 metara, postavila novi rekord nemačke dvorane za brzo klizanje i sa 1.12.86 ostavila sve konkurenkinje (osim Takagi) za više od 7 desetinki sekunde.

Muška konkurencija u sprintu bila je proteklih dana "osakaćena" odsustvom najboljih, koji su se opredelili za "all around" takmičenje, bez hrabrosti da se okušaju na dva fronta, poput šampionke Takagi.

Ali i oni koji su preostali su ponudili izuzetne trke i neizvesnost do samog finiša poslednje trke.

Lider na tabeli se menjao iz trke u trku, a na kraju je šampion postao takmičar iz Kine Žanjan Ning (24), kome je za sprintersku titulu bilo potrebno da postigne svoje lične rekorde i na 500 i na 1.000 metara, kao i da obori rekord staze na 1.000 metara u poslednjoj trci, koja je i odlučila ukupnog pobednika.

Srebrnu medalju u sprintu osvojio je mladi Holanđanin Jening De Bo (20), a bronzanu Kanađanin Loren Debro.

Direktne prenose takmičenja u Incelu, u subotu i nedelju uveče, moguće je pratiti preko YouTube kanala Međunarodne klizačke federacije (ISU). Na programu će biti trke na 500, 1.500, 3.000, 5.000 i 10.000 metara.

Teme