Web Analytics
Britanski ministar protiv slanja snaga Zapada u Ukrajinu, čak i radi vojne obuke Ukrajinaca - BetaRS

Britanski ministar protiv slanja snaga Zapada u Ukrajinu, čak i radi vojne obuke Ukrajinaca

Svet | Izvor: Beta-AFP | 09.03.2024 | access_time 14:05
Britanski ministar protiv slanja snaga Zapada u Ukrajinu, čak i radi vojne obuke Ukrajinaca
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron (David Cameron) je danas rekao da je protiv slanja trupa Zapada u Ukrajinu, čak i radi obuke tamošnjih vojnika.

Kameron je u danas objavljenom intervjuu nemačkom dnevniku "Zidojče cajtung" (Süddeutsche Zeitung) 
rekao da bi "trebalo da izbegavamo stvaranje očiglednih meta za (predsednika Rusije Vladimira) Putina".

Ministar je rekao rekao da bi bilo bolje ukrajinske vojnike obučavati u inostranstvu i izneo da je u Velikoj Britaniji obučeno 60.000 ukrajinskih vojnika.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je 26. februara uznemirio svet jer je odbio da i načelno isključi mogućnost slanja trupa Zapada u Ukrajinu.

Britanska vlada je dan kasnije navela da je u Ukrajinu poslala "mali broj" osoblja "da podrži ukrajinske oružane snage, posebno u smislu medicinske obuke" i da ne planira veće rapoređivanje ljudstva.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni (Sebastien Lecornu) je u petak rekao da se i ne razgovara o slanju "kopnenih borbenih trupa" u Ukrajinu.

Lekorni je dodao da treba raztmotriti pomoć za razminiranje u Ukrajini i "za obuku ukrajinskih vojnika na ukrajinskom tlu".

Kameron je danas rekao da je postoji potreba za oružjem dugog dometa za podršku Ukrajini i pomenuo da bi trebalo da se pomogne Nemačkoj da u strahu od zaoštravanja sukoba prevaziđe "nevoljnost" da Ukrajini isporuči rakete Taurus dugog dometa koje bi joj omogućile da gađa ciljeve duboko unutar teritorije Rusije.

Teme