Web Analytics
Papa Franja: Ukrajina treba da podigne belu zastavu i pristane na pregovore sa Rusijom - BetaRS

Papa Franja: Ukrajina treba da podigne belu zastavu i pristane na pregovore sa Rusijom

Svet | Izvor: Beta | 09.03.2024 | access_time 21:10
Papa Franja: Ukrajina treba da podigne belu zastavu i pristane na pregovore sa Rusijom
AP Photo/Alessandra Tarantino
Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja izjavio je da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti, podigne "belu zastavu" i pregovara o prekidu rata s Rusijom.

Papa je u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, snimljenom u februaru, koji će biti u celosti emitovan 20. marta, rekao da strana koja gubi u sukobu mora da smogne hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore.

"Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, misli o ljudima i ima hrabrost bele zastave i pregovara", rekao je papa i dodao da pregovore treba voditi uz posredstvo međunarodnih sila i da za njih treba imati smelosti, kada "stvari idu naopako", prenosi Rojters.

"To budi osećaj stida, ali sa koliko mrtvih će se ovo završiti? Treba pregovarati na vreme i potražiti neku zemlju koja će delovati kao posrednik", rekao je Papa Franja u intervjuu koji je vođen pre nego što je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan ponudio da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije za okončanje rata.

Erdogan je novu ponudu izneo posle sastanka u Istanbulu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji je rekao da, iako želi mir, neće predati teritoriju svoje zemlje.

Portparol Zelenskog nije odmah odgovorio na zahtev da prokomentariše izjavu poglavara Rimokatoličke crkve.

Teme