Web Analytics
Agencija: Evropa nije pripremljena za brzo rastuće klimatske rizike - BetaRS

Agencija: Evropa nije pripremljena za brzo rastuće klimatske rizike

Klimatske promene | 11.03.2024 | access_time 11:30
Agencija: Evropa nije pripremljena za brzo rastuće klimatske rizike
AP Photo/Charlie Riedel

Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva, a klimatski rizici prete njenoj energetici, prehrambenoj bezbednosti, ekosistemima, infrastrukturi, resursima vode, finansijskoj stabilnosti, zdravlju ljudi, ocenjuje Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u izveštaju objavljenom danas.

Prema navodima agencije, mnogi od ovih rizika već su dostigli kritične nivoe i mogli bi da postanu katastrofalni bez hitnog i odlučnog delovanja.

"Ekstremna toplota, suša, šumski požari i poplave koje smo imali poslednjih godina u Evropi će se pogoršati, uključujući i u optimističkom scenariju klimatskog zagrevanja, i uticaće na uslove života celog kontinenta", napisala je agencija u saopštenju predstavljajući svoj prvi izveštaj o proceni klimatskih rizika u Evropi.

"Ti događaji predstavljaju novu normu", rekla je direktorka EEA, Lina Ila-Manonen u obraćanju novinarima, dodajući da oni takođe treba da budu i znak upozorenja, prenosi agencija Frans pres

U studiji se nabraja 36 vodećih klimatskih rizika za Evropu, od kojih 21 zahteva momentanu akciju a osam hitan odgovor.

Na prvom mestu među njima su rizici vezani za ekosistem, uglavnom vezano za mora i obalu.

Na primer kombinovani efekti toplotnih morskih talasa, zakiseljavanja i osiromašenja kiseonika u morima i drugih antropogenih faktora kao što su zagađenje i ribarenje, prete funkconisanju pomorskih ekosistema, piše u izveštaju.

"Oni mogu da utiču na znatan gubitak biodiverziteta, uključujući i slučajeva masovnog pomora", dodaje se u izveštaju.

EEA smatra da je prioritet da evropske vlade i stanovništva jednoglasno uvide rizike i prihvate da treba da rade više i deluju brže.

"Treba da uradimo više, da imamo snažnije politike", rekla je Ila -Mononen.

Agencija je ipak priznala da je "znatan napredak" ostvaren u razumevanju klimatskih rizika i u pripremi za te rizike.

Za EEA najizloženije zone su na jugu Evrope (požari, nestašica vode i efekti toga na poljoprivrednu proizvodnju, uticaj toplote na rad spolja i zdravlje) i u nižim priobalnim oblastima kojima prete poplave, erozija, ulazak slane vode.

Ipak ni severna Evropa nije pošteđena, naglašava ova institucija, i ukazuje na nedavne poplave u Nemačkoj ili šumske požare u Švedskoj.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene