Web Analytics
Borel: U odbranu ulagati 'više, bolje, evropskije' - BetaRS

Borel: U odbranu ulagati 'više, bolje, evropskije'

Svet | Izvor: Beta | 11.03.2024 | access_time 20:10
Borel: U odbranu ulagati 'više, bolje,  evropskije'
Foto: AP
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je osnova prve Evropske strategije za obrambenu industriju (EDIS) da Evropljani "više, bolje, zajedno i evropskije" ulože u proizvodnju oružja.

"Nakon dve godine rata u Ukrajini visokog intenziteta, zalihe su iscrpljene i sukob je evoluirao iz rata zaliha u rat proizvodnje", napisao je Borel u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je napisao da je za sprovođenje EDIS-a i Evropskog programa ulaganja u odbranu, koje je Evropska komisija (EK) usvojila 5. marta, najvažnija ojačana budžetska podrška i bolja saradnja i koordinacija država članica.

"Odbrambena politika ostaje u isključivoj nadležnosti država članica EU i one su gospodari svojih armija. Ako želimo da podstaknemo evropsku odbrambenu industriju, saradnja sa državama članicama je stoga ključna. Moramo da ulažemo više, bolje, zajedno i evropskije", napisao je Borel.

Naveo je da je strategijom obuhvaćen niz mera koje treba da se sprovedu da bi se ostvarili ciljevi: da EU ojača obrambenu industriju i obnovi zalihe oružja dok nastavlja da Ukrajini pruža vojnu pomoć.

"Posebno pozivamo upravljačka tela Evropske investicione banke (EIB) da prilagode politiku kreditiranja kako bi omogućili finansiranje evropske odbrambene industrije. Za preostali period aktuelnog višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF), od 2025. do 2027. godine, 1,5 milijardi evra iz budžeta EU biće izdvojeno za podršku evropskoj odbrambenoj industriji", naveo je Borel.

Osnivanjem Odbora za industrijsku spremnost obrane trebalo bi da se prevaziđe "fragmentacija Evrope", nađu načini zajedničke nabavke i definišu ciljevi industrijske proizvodnje, naveo je Borel.

"S novom evropskom odbrambenom industrijskom strategijom, cilj nam je 40 odsto udela u zajedničkim nabavkama 2030. godine", ponovio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost ciljeve navedene u strategiji.

Prošlog utorka Kolegijum komesara je odobrio zajedničko saopštenje Komisije i Borela o novoj evropskoj odbrambenoj industrijskoj strategiji kojom se, pored zajedničke nabavke, predlaže povećanje kapaciteta proizvodnje municije i ulaganje u dalje razvijanje te grane industrije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika