Web Analytics
Sastanak lidera Kariba i SAD o smrtonosnoj krizi u Haitiju - BetaRS

Sastanak lidera Kariba i SAD o smrtonosnoj krizi u Haitiju

Svet | Izvor: Beta-AP | 11.03.2024 | access_time 22:35
Sastanak lidera Kariba i SAD o smrtonosnoj krizi u Haitiju
Zaustavljanja drastičnog produbljavanje nasilja u Haitiju tema je večerašnjeg sastanka na Jamajci lidera karipskih zemalja, na kojem je i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Uz smrtonosno nasilje u Haitiju raste pritisak na Arijela Anrija, premijera te izuzetno siromašne zemlje, da odstupi sa funkcije i pristane na formiranje prelazne vlade.

Anri čiju ostavku traže demonstranti, nije na tom sastanku iza zatvorenih vrata na Jamajci. On se nije oglasio otkako su počeli napadi masovnih bandi u njegovoj zemlji.

Kad su napadi počeli, Anri je bio u Keniji, gde je urgirao za što brže slanje policijskih snaga sa mandatom Ujedinjenih nacija. Sve je to međutim odloženo jer kenijski Ustav ne dozvoljava slanje policije u inostranstvo, a nema ni dovoljno novca za tu misiju dok Kenija traži da za posao na Haitiju njeni policajci budu plaćeni bolje nego kod kuće.

Anri je prošle sedmice sleteo u Portoriko jer mu je susedna Dominikanska Republika gde je hteo da se smesti, zabranila ulazak. Sa tom zemljom, Haiti deli karipsko ostrvo Hispanjolu.

Organizator skupa na Jamajki je regionalni trgovinski blok KARIKOM, koji mesecima vrši pritisak da se na Haitiju formira prelazna vlada.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Zapadnu hemisferu Brajan Nikols koji je s Blinkenom na sastanku, napisao je na Iksu (X) da "međunarodna zajednica mora raditi zajedno s Haićanima da bi se došlo do mirne političke tranzicije".

I dalje se, međutim, strahuje da neće biti nađeno rešenje za Haiti koji je u sve goroj višegodišnjoj krizi.

Napadi moćnih bandi na vitalne objekte haićanskih vlasti širom glavnog grada Port-O-Prensa i drugde su počeli 29. februara. Naoružani banditi spaljivali su policijske stanice i zatvarali aerodrome, a upali su i u dva najveća zatvora, oslobodivši više od 4.000 zatvorenika.

Desetine ljudi su ubijene, a oko 15.000 je ostalo bez doma, pobegavši glavom bez obzira pred najezdom bandita.

Hrane i vode je sve manje jer su prodavnice sve lošije snabdevene, a glavna luka u Port-O-Prensu i dalje je zatvorena.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika