Web Analytics
Sedište sa niskom emisijom ugljendioksida je prekretnica u strategiji održivosti kompanije Yanfeng - BetaRS

Sedište sa niskom emisijom ugljendioksida je prekretnica u strategiji održivosti kompanije Yanfeng

Ekonomija | 12.03.2024 | access_time 16:05
Sedište sa niskom emisijom ugljendioksida je prekretnica u strategiji održivosti kompanije Yanfeng
Foto: OMS/Yanfeng

Yanfeng predstavlja novi koncept sedišta koji smanjuje karbonski otisak proizvoda

Nojs, Nemačka – 12. mart 2024. g. Yanfeng, dobavljač automobilske industrije, razvio je novo održivo sedište za motorna vozila. Polazeći od korišćenih materijala pa sve do smanjenog karbonskog otiska proizvoda, sedište Reco Seat proizvođača Yanfeng redefiniše ekološki prihvatljiva rešenja za unutrašnjost vozila i predstavlja značajan korak u strategiji održivosti kompanije. Zahvaljujući korišćenju inovativnih i recikliranih materijala, od pene pa sve do metalne strukture, Reco Seat sedište smanjuje emisiju ugljendioksida do 40% u poređenju sa konvencionalnim sedištima.

Važna prekretnica u strategiji održivosti kompanije Yanfeng

Reco, što je skraćenica od Recycle + Eco, predstavlja značajan korak napred ka klimatskim ciljevima kompanije. Ovi ciljevi uključuju upotrebu recikliranih sirovina i komponenata lake konstrukcije za značajno smanjenje emisije ugljenika na nivou kompanije i karbonskog otiska proizvoda.
„Posvećeni smo ponudi inovativnih i održivih rešenja za unutrašnjost vozila. Razvoj novog sedišta Reco Seat važna je prekretnica u našoj strategiji održivosti i našem doprinosu ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 °C u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma“, kaže Uve Borhers, potpredsednik i generalni direktor kompanije Yanfeng Seating, sektora za Evropu i Južnu Afriku.

Inovativni, ekološki prihvatljivi materijali

Fokus strategije održivosti kompanije Yanfeng je upotreba inovativnih i održivih materijala. Reco Seat sedište se izrađuje od više materijala kao npr. polietilen tereftalat (PET), poliuretan (PU) za navlake, reciklirana pena, termoplastična pena, ekološka metalna struktura, PET smanjene težine za poklopce zadnjeg naslona i hibridni materijali za jastuke.
Navlake za sedišta od PET i PU izrađuju se od 100% recikliranih boca bezalkoholnih pića, smanjujući emisiju ugljenika za više od 20%. Pena koja se koristi za sedalni i leđni deo Reco Seat sedišta je takođe ekološki prihvatljiva. Reciklirana i termoplastična pena se kombinuju kako bi se poboljšala udobnost sedenja i postigla bolja podrška u poređenju sa tradicionalnom poliuretanskom penom. Pored toga, upotrebom pare od industrijske otpadne vode u procesu proizvodnje pene i kalupa značajno se smanjuju potrošnja energije i emisije.

Značajno smanjenje emisije ugljendioksida zahvaljujući recikliranom čeliku i zelenoj energiji

U okviru saradnje sa jednom čeličanom, kompanija Yanfeng garantuje da se pri proizvodnji Reco Seat sedišta ostvaruje značajno smanjenje emisije ugljendioksida. Korišćenjem do 100% čeličnog otpada kao sirovine i primenom zelene električne energije u proizvodnji recikliranih metalnih struktura, karbonski otisak proizvoda je smanjen za više od 60%. Školjka sedišta se proizvodi od reciklirane plastike visoke čvrstoće. Ona zamenjuje konvencionalnu metalnu školjku sedišta i tako ispunjava cilj kompanije da zameni čelik plastikom.
Kako bi se postigao lagan, dinamičan, a uz to i održiv dizajn, za presvlačenje naslona se koristi reciklirani PET. Pored toga, hibridni jastuk koristi reciklirane kompozitne materijale visoke čvrstoće umesto metala, kako bi se smanjio karbonski otisak proizvoda za 20%. Ovo takođe omogućava veći izbor tehnika površinske obrade.
„Serija proizvoda Reco Seat je trenutno u fazi razvoja. Za nas je to odličan primer proizvoda da demonstriramo naše veštine i započnemo razgovore sa našim klijentima o održivosti i cirkularnoj ekonomiji. Zajedno sa našim timom za razvoj sedišta i našim kolegama u sektoru inovacija, radimo na održivim rešenjima za sledeću generaciju vozila“, dodaje Borhers.

Za više informacija obratite se na adresu:

Yanfeng International
Jagenbergstraße 1
41468 Neuss,
Nemačka

Astrid Schafmeister
Tel.: +49 2131 609-3028
E-pošta: astrid.schafmeister@yanfeng.com


O kompaniji Yanfeng

Yanfeng je globalni lider u oblasti proizvodnje automobilske opreme, sa fokusom na unutrašnju i spoljašnju opremu vozila, sedišta, upravljačku elektroniku i pasivnu bezbednost i uz to aktivno istražuje nove poslovne delokruge. Na preko 240 lokacija širom sveta, kompanija Yanfeng zapošljava oko 57.000 ljudi. Tehnički tim od 4.200 stručnjaka sa svim potrebnim kompetencijama, uključujući i inženjering i razvoj softvera, dizajn i validaciju testova, radi u 12 centara za istraživanje i razvoj i drugim regionalnim poslovnicama. Fokusirajući se na pametnu kabinu i tehnologiju male težine, Yanfeng podržava proizvođače automobila u istraživanju budućih mobilnih prostora i nalaženju vodećih rešenja za kabine.
Za više informacija posetite www.yanfeng.com.


Ovaj tekst nije proizvod Novinske agencije Beta

Teme