Web Analytics
Eskobar: Priština nema obrazloženje zašto nije formirala ZSO kojom bi rešila i pitanje dinara - BetaRS

Eskobar: Priština nema obrazloženje zašto nije formirala ZSO kojom bi rešila i pitanje dinara

Politika | 12.03.2024 | access_time 16:20
Eskobar: Priština nema obrazloženje zašto nije formirala ZSO kojom bi rešila i pitanje dinara
Foto: Beta/Miloš Miškov

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Priština nije dala nikakvo obrazloženje zašto nije počela sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) čime bi se transparentno rešilo pitanje dinara na Kosovu.

"Nikada nismo dobili pun i razložan odgovor zašto Priština ne sprovodi nešto na šta se pravno obavezala. Kosovo treba da krene napred sa tim pitanjem. ZSO nije nova Republika Srpska, nije država u državi, nema izvršnu vlast i ne postoje nikakve ustavne prepreke za njeno formiranje", kazao je Eskobar.

On je na konferenciji za štampu uoči sutrašnje posete Kosovu da SAD očekuju da Beograda i Prištine vide više napretka u primeni prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa, ali i svih drugih postignutih u okviru dijaloga.

"Posledice bi bile sporija integracija obe države u Evropsku uniju", kazao je Eskobar i dodao da ne postoji alternativa dijaloga koji se odvija uz posredovanje EU, "bilo da to Kosovo prihvata ili ne".

On je dodao da SAD trenutno imaju problema u komunikaciji sa premijerom Aljbinom Kurtijom i da Kosovo ignorisanjem dijaloga ignoriše evropske partnere.

"Međutim SAD nisu usamljene u tome, Kosovo ima problem u komunikaciji i sa Evropskom unijom, NATO, Velikom Britanijom, Albanijom i Severnom Makedonijom. Vašington želi da sa Prištinom ima partnerstvo kakvo je imalo ranije", kazao je specijalni izaslanik.

Eskobar će pored Kosova ove nedelje posetiti Belgiju, Austriju i Crnu Goru, saopštio je Stejt department dodajući da će njegove posete "ponovo potvrditi privrženost SAD zemljama Zapadnog Balkana na putu evroatlantskih integracija i dublje regionalne saradnje".

On je objasnio da se, nakon početka ruskog rata u Ukrajini, politika SAD prema regionu Zapadni Balkan nije promenila ali da je postalo jasno da neka pitanja moraju hitnije da se rešavaju.

"Bitno je otvaranje puta Srbiji da bude više integrisana u EU, ali radeći to moramo se potruditi da ne žrtvujemo druge saveznike. Kosovo je naš veoma važan partner. Dijalog je jedini način da obe države napreduju na svom putu ka EU", kazao je Eskobar.

U Belgiji Eskobar će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i drugim zvanićnicima Evropske unije i NATO da razgovara o naporima za unapređenje reformi koje će dovesti do trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu Zapadnog Balkana.

U Austriji će se sastati sa OEBS-ovom Kancelarijom za demokreatske institucije i ljudska prava (ODIHR) da razgovara o decembarskim izborima i predstojećim gradskim izborima u Srbiji kao i o nacionalnim izborima u Severnoj Makedoniji. 

Tokom posete Crnoj Gori specijalni predstavnik će naglasiti američku podršku za demokratsku Crnu Goru "čvrsto ukorenjenu u Evroatatlantsku zajednicu" tokom sastanaka sa predstavnicima crnogorske vlade, građanskog društva i poslovnim liderima.

Teme