Web Analytics
Zeman i Klaus: Kosovo teroristička država koju Češka nije smela da prizna - BetaRS

Zeman i Klaus: Kosovo teroristička država koju Češka nije smela da prizna

Svet | 13.03.2024 | access_time 10:35
Zeman i Klaus: Kosovo teroristička država koju Češka nije smela da prizna
Foto: Screenshot/YouTube

Bivši češki predsednici Vaclav Klaus i Miloš Zeman su povodom 25 godina članstva Češke u NATO ocenili da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999, bilo ogromna greška i da je Kosovo teroristička država koju Prag nije smeo da prizna.

"Bivši predsednik Kosova Hašim Tači trenutno stoji pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina. Nije sam. Optužen je čitav niz kosovskih vodećih zvaničnika. Govorio sam da je Kosovo u principu teroristička država. Nisam to potkrepljivao samo drastičnim slučajevima kao što je bilo oduzimanje organa, čak živima", kazao je sinoć Zeman javnoj televiziji ČT.

Zeman je rekao da dopušta da je i sa srpske strane bilo sličnog nasilja ali, kako je naglasio, u daleko manjoj meri i nije bilo sistematsko.

"To nije bila doktrina vlade dok je Kosovo bilo, i jeste, teroristička država. Tako da, iako se Klaus i ja nismo slagali umnogome nijednom od nas nije palo na pamet da potpišemo saglasnost da se imenuje češki ambasador u Kosovu", kazao je Zeman.

Kao dokaz za svoje tvrdnje da Kosovo nije normalan demokratski režim uzeo je sadašnje ponašanje vlasti u Prištini prema Srbima na severu Kosova.

"Smatrao sam da je skandalozno to što je tadašnji ministar spoljnih poslova (Karel) Švarcenberg priznao Kosovo bez rasprave u vladi i bez toga da uopšte obavesti predsednika Češke, što sam tada bio ja, da će se nešto takvo desiti. Jako sam se ljutio na Švarcenberga i to nikada nije trebalo da se desi", kazao je Klaus u emisiji ČT u kojoj je gostovao sa Zemanom.

Iako su i Zeman i Klaus kao jednu od dve najveće greške zapadnih saveznika u poslednjih četvrt veka naveli bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, odbili su da su tada ili u bilo kojem trenutku pomislili da Češka nije trebalo da ulazi u NATO.

"Kada je naša vlada kao poslednja odobrila prelet aviona to je bio prvi trenutak kada sam sebi rekao da je NATO napravio grešku. Iako sam podržao ulazak u NATO a i dalje ga podržavam to zaboga ne znači da ću sve videti kao plavo nebo čak bez oblačka", rekao je Zeman.

Klaus je podsetio da je bio ljut na Zemanovu vladu koja je dala blagoslov da se bombarduje SR Jugoslavija.

"Ja sam bio kategorični protivnik bombardovanja Srbije i Kosova i svih tih oblasti. Ljutio sam se na Zemanovu vladu koja je dala pristanak", kazao je Klaus.

Miloš Zeman ocenio je da je NATO jedina garancija Češke da joj se neće desiti ruska repriza sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godina i okupacije tokom nekoliko decenija koja je usledila.

Vaclav Klaus je medjutim uveren da bi se ruski predsednik Vladimir Putin zaustavio ako bi osvojio Ukrajinu i da ne bi išao dalje jer, kako je upozorio, Moskva nikad ništa takvo nije nagovestila.

"Putin nas je uveravao i mnogi od nas su naseli da nikada neće napasti Ukrajinu. Samo potpuna budala dozvoljava sebi da je prevare dva ili više puta", rekao je Klausu Zeman iako je dopustio da veruje da se Rusija ne bi usudila na napadne Poljsku ili neku drugu članicu NATO.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika