Web Analytics
Ember: Razvoj prenosnih mreža zaostaje za razvojem obnovljivih izvora - BetaRS

Ember: Razvoj prenosnih mreža zaostaje za razvojem obnovljivih izvora

Tranzicija | Izvor: Beta | 13.03.2024 | access_time 12:50
Ember: Razvoj prenosnih mreža zaostaje za razvojem obnovljivih izvora
Planirani razvoj prenosnih mreža u mnogim evropskim državama nije usklađen sa realnošću energetske tranzicije i rizikuje njihovu nedovoljnu pripremljenost za integraciju energije iz vetra i sunca, navodi se u danas objavljenom izveštaju istraživačkog centra Ember.

U izveštaju se ocenjuje da, kako se čiste tehnologije sve brže razvijaju, sve više nailaze na problem nedovoljnog kapaciteta mreže, što dovodi do kašnjenja u povezivanju na mrežu i povećanja troškova za potrošače.

"Ne možemo sebi priuštiti da previdimo mreže. Rizikuje se da mreže budu kočnica evropske energetske tranzicije ako se planovi ne ažuriraju. Obezbeđivanje da se solarna i energija vetra zaista mogu povezati na sistem je ključno koliko i sami paneli i turbine. Nema tranzicije bez prenosa", rekla je koautorka izveštaja Elizabet Kremona.

Neusklađenost razvoja mreža sa realnošću energetske tranzicije rizikuje da "investicije u mrežu budu nedovoljne za postizanje energetske bezbednosti i klimatskih ambicija do 2030", navodi se u izveštaju.

Na osnovu analize nacionalnih mreža za prenos električne energije u 35 evropskih zemalja, Ember je zaključio da su brojni planovi zasnovani na nedovoljno ambicioznim energetskim scenarijima, zbog čega bi prenosne mreže mogle da budu neadekvatno pripremljene da podrže očekivanu izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova.

"Ulaganja u mreže širom Evrope moraju da se povećaju a procesi planiranja da se u potpunosti usklade sa novom realnošću energetske tranzicije", ocenio je Ember, istakavši da je za razvoj mreža potrebno duže vremena nego za čiste tehnologije, a da će nerešavanje problema kapaciteta mreža na vreme biti skupo i već predstavlja znatan trošak za mnoge zemlje.

Prema analizi Embera, u 19 nacionalnih planova očekivani novi solarni kapaciteti potcenjeni su za 205 gigavata do 2030, dok su kapaciteti energije vetra potcenjeni u 10 od 31 analiziranog plana za ukupno 17 gigavata.

"Ova neslaganja ukazuju da bi zagušenje mreže moglo da se pogorša kratkoročno jer mreže nisu dovoljno opremljene da upravljaju brzo rastućom flotom obnovljivih izvora energije", ocenjuje taj tink-tenk.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije