Web Analytics
Obnova spomenika na Čegru kod Niša do kraja aprila - BetaRS

Obnova spomenika na Čegru kod Niša do kraja aprila

Kultura | 13.03.2024 | access_time 13:30
Obnova spomenika na Čegru kod Niša do kraja aprila
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević
Do kraja aprila biće završeno obnavljanje Spomen-kompleksa na Čegru kod Niša, podignutog 1927. godine u spomen na vojvodu Stevana Siniđelića i 3.000 srpskih ustanika poginulih u borbama za oslobođenje Niša 1809. godine.

Kada je tokom bitke na Čegru, bez obećane pomoći ostalih srpskih vojvoda, snage Stevana Sinđelića 30. maja 1809. godine opkolilo 16.000 osmanlijskih vojnika, on je pucao u barutanu i izazvao eksploziju u kojoj je poginuo zajedno sa svojim vojnicima.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša Dušan Andrejić je danas najavio na tom mestu da će ono biti spremno za obeležavanja 215 godina Boja na Čegru.

Obnova Spomen-kompleksa je počela pre nekoliko nedelja i košta tri miliona dinara.

Biće obnovljena fasada, krov, zamenjena propala drvenarija, uređene stepenice, izjavio je Andrejić.

Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture rekonstrukciju spomenika radi s Opštinom Pantelej, Gradom Nišom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednica Opštine Pantelej Nataša Stanković je kazala da se planira uređenje parkinga i stepeništa od spomenika na Čegru kojeg posećuje veliki broj turista, do Crkve svete Petke gde su se vojvoda Stevan Sinđelić i njegovi vojnici pričestili uoči boja.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla je da se uporedo s rekonstrukcijom spomenika na Čegru rekonstruiše kanalizaciona mreža da bi se proširio put do Čegra i olakšao dolazak turističkih autobusa.

Podsetila je da je Niš poslednjih godina rekonstruisao skoro sve spomenike: "Otvorili smo i arheološko nalazište Medijana posle 12 godina, uredili Sinagogu i Ćele kulu, a sada Čegar. Preostaje Logor na Crvenom krstu koji je dobio osvetljenje i video nadzor".

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama