Web Analytics
Rastuća populacija leoparda u severnoj Kini odražava uspeh u zaštiti divljih životinja - BetaRS

Rastuća populacija leoparda u severnoj Kini odražava uspeh u zaštiti divljih životinja

Zabava | 13.03.2024 | access_time 14:20
Rastuća populacija leoparda u severnoj Kini odražava uspeh u zaštiti divljih životinja
Foto: Tian Xiaoli/Xinhua
Zdrav severnokineski leopard nedavno je primećen u divljini u provinciji Šansi, što dodatno potvrđuje povećanje populacije i prošireni opseg aktivnosti ove retke vrste.

Severnokineski leopard je jedna od devet svetskih podvrsta leoparda. Njegova populacija je uglavnom raspoređena po severnoj Kini, a procenjuje se da je njihov ukupan broj u Kinii manji od 400.

U prošlosti je severnokineski leopard bio široko rasprostranjen u oblasti planine Tajhang. Međutim, danas je populacija fragmentirana, pri čemu svaki klaster ima manje od 50 jedinki i suočava se sa visokim rizikom od izumiranja u određenim regionima zbog krivolova, promena životne sredine i aktivnosti ljudi, piše Sinhua.

Kao vodeća vrsta u šumskom ekosistemu, retki leopard ima specifične zahteve za staništem. Na sreću, nedavni trendovi populacije ukazuju na stabilnu obnovu, što je znak ohrabrujućeg napretka u lokalnom ekološkom okruženju.

Zahvaljujući nizu inicijativa za ekološku zaštitu u Kini, kao što je program Šumskog pojasa Tri severa (TSFP), projekta masovnog pošumljavanja i projekta zaštite prirodnih šumskih resursa, ekološki kvalitet visoravni Les, sedišta pokrajine Šansi, znatno se poboljšao.

Kao vrhunski predatori lokalnog ekosistema, ovi leopardi su poslednjih godina sve češće primećeni na planini Ljuliang, Taihang i drugim obližnjim planinskim lancima.

Godine 2019. severnokineski leopardi primećeni su u Čengdeu u provinciji Hebej, samo 100 km severno od Pekinga.

Još jedan ključni faktor koji doprinosi stalnom porastu populacije leoparda u Severnoj Kini je harmonija između ljudi i divljih životinja, kaže Song Dadžao, jedan od osnivača Kineske alijanse za očuvanje felida (CFCA), neprofitne organizacije specijalizovane za zaštitu divljih mačka u Kini.

Sa ekspanzijom ljudskih aktivnosti, staništa divljih životinja su neizbežno zahvaćena, objasnio je Song, napominjući da su u nekim slučajevima lokalni seljani pribegli osvetničkom lovu na divlje životinje zbog ranijih slučajeva predatorstva na njihovu stoku.

Da bi pomogao u rešavanju problema, CFCA je pokrenuo projekat pod nazivom "Kupite odrezak za leoparde" u Šansiju 2015. godine.

"Kada se leopard suoči sa pretnjom osvetničkog lova, ekološka kompenzacija je najdirektniji način da se ovi problemi reše i smanji rizik od takvog lova", rekao je Song. Projekat ne samo da štiti imovinu lokalnih seljana, već i pruža utočište za severnokineskog leoparda.

U cilju daljeg jačanja zaštite biodiverziteta, provincija Šansi, gde se severnokineski leopard često viđa, nastoji da poboljša raznovrsnost, stabilnost i održivost svog ekosistema.

Pokrajinsko odeljenje za ekologiju i životnu sredinu planira da uspostavi i unapredi pokrajinski mehanizam koordinacije za zaštitu biodiverziteta, kao i da radi sa drugim srodnim resorima na promovisanju sveobuhvatne zaštite ekosistema, bioloških vrsta i genetskih resursa, čime se ubrzava harmoničan suživot čoveka i prirode.

Teme