Web Analytics
Istraživači otkrili novi mehanizam krvnih ćelija u borbi protiv raka - BetaRS

Istraživači otkrili novi mehanizam krvnih ćelija u borbi protiv raka

Svet | 13.03.2024 | access_time 14:25
Istraživači otkrili novi mehanizam krvnih ćelija u borbi protiv raka
Kineski istraživači otkrili su antitumorske karakteristike neutrofila, vrste belih krvnih zrnaca, i povezani mehanizam molekularne regulacije, što pruža novi uvid u dijagnostiku i lečenje raka.

Otkriće do kojeg su došli istraživači sa Šangajskog instituta za imunitet i infekcije pri Kineskoj akademiji nauka i Univerziteta Fudan, objavljeno je u utorak u časopisu Ćelija (Cell), prenosi Sinhua.

Neutrofili su najzastupljenija bela krvna zrnca u ljudskom telu. Kao prva linija odbrane od bakterijskih i gljivičnih infekcija, ona igraju ključnu ulogu u imunitetu protiv infekcija.

Istraživači su analizirali pojedinačne neutrofile od 143 pacijenta sa 17 različitih tipova karcinoma, koristeći najsavremeniju tehnologiju sekvenciranja jednoćelijske RNK.

Otkrili su da neutrofili mogu usvojiti najmanje 10 visoko specijalizovanih i različitih funkcionalnih stanja povezanih sa upalom, formiranjem krvnih sudova i - što je najuzbudljivije - predstavljanjem antigena za aktiviranje moćnih T ćelija koje ubijaju rak.

"Bili smo iznenađeni kada smo otkrili tako složenu složenost i različite uloge ugrađene u neutrofile, koje su dugo bile zanemarene kao obična populacija", rekao je Džang Sjaoming, istraživač na Institutu.

"Ono što je posebno značajno je njihov novootkriveni kapacitet da deluju kao ćelije koje predstavljaju antigen, sazrevaju i okupljaju T ćelije protiv raka. Pored toga, obilje neutrofila koji predstavljaju antigen je povezano sa poboljšanom prognozom pacijenata kod mnogih tipova tumora otkrivenih u ovoj studiji", rekao je.

Kroz opsežnu analizu, istraživači su utvrdili da se stanje prezentovanja antigena može uključiti putem metaboličke signalizacije aminokiseline leucina i epigenetskih promena koje su usledile.

"Otkrili smo način da probudimo neiskorišćenu vojsku koja već živi unutar našeg imunološkog sistema. Strateško aktiviranje ovih neutrofilnih stanja ili modulacija njihovog ponašanja putem metaboličkih ili dijetetskih sredstava predstavlja potpuno novu paradigmu za osnaživanje imunoterapije raka", rekao je Džang.

Istraživači su zatim potvrdili terapeutski potencijal ovih nalaza kroz vivo modele. Otkrili su da je isporuka neutrofila koji predstavljaju antigen ili jednostavno moduliranje leucinske dijete dramatično podstakla antitumorski imuni odgovor kod miševa, a tretmani su takođe značajno poboljšali rezultate imunoterapije PD-1 kontrolnih tačaka za niz tipova raka.

"Ovo potpuno menja način na koji percipiramo neutrofile u kontekstu raka", rekao je Gao Ćiang, profesor na Univerzitetu Fudan. "Sada znamo da bismo mogli da iskoristimo različite skrivene identitete neutrofila da ojačamo efikasnost imunoterapije. Oduševljeni smo što dalje istražujemo potencijalne prednosti ovih novootkrivenih mehanizama u klinikama", dodao je.

Studija naglašava vrednost pristupa sekvenciranju jedne ćelije za otkrivanje novih funkcionalnih dimenzija čak i unutar naizgled dobro shvaćenih imunih ćelija. Iskorišćavanje skrivenog potencijala neutrofila može pružiti novi uvid u dijagnosticiranje i lečenje raka.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena