Web Analytics
Ćuta: Zgradu Generalštaba u centru Beograda Vlada Srbije poklanja američkim firmama - BetaRS

Ćuta: Zgradu Generalštaba u centru Beograda Vlada Srbije poklanja američkim firmama

Politika | 13.03.2024 | access_time 16:15
Ćuta: Zgradu Generalštaba u centru Beograda Vlada Srbije poklanja američkim firmama
Foto: Beta/MILOS MISKOV
Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je danas rekao novinarima da je ministar građevinarstva Goran Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum o razumevanju kojim se lokacija na kojima je bombardovana zgrada Generalštaba u centru Beograda "poklanja" američkim ofšor firmama "Kushner Realty" i "Atlantic Incubation Partners LLC".

Izneo je da je kompanija "Kushner Realty" u američkoj saveznoj državi Delaver - "poreskom raju za ofšor kompanije", registrovana 8. marta 2022. godine na adresi Džonatana Kušnera, rođaka Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Jovanović je rekao da je kopiju memoranduma Ekološki ustanak dobio od Ministarstva odbrane koje je taj dokument primilo 9. februara.

"Radi se o revitalizaciji i - kako tu piše - razvoju lokacije Generalštaba ... šta god to podrazumevalo", naveo je Jovanović.

Memorandum o razumevanju se firmi "Kušner" i sestrinskoj firmi odobri da uđu u zakup na 99 godina na toj lokaciji bez naknade, da bi posle 99 godina ta firma mogla da postane vlasnik.

"Na delu je Beograd na vodi 2" - ocenio je Jovanović.

Pozvao je Vladu Srbije da bez odlaganja objavi svu dokumentaciju o tom aranžmanu i podsetio da je kompleks Generalštaba 2005. proglašen za spomenik kulture.

Pravnica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka je ocenila da je memorandum "šokantan dokument" i rekla da je "potpisan ko zna kada".

Navela je da je r ešenjem od 1. decembra 2022. godine Vlada ovlastila Vesića da zaključi taj memorandum "koji je nedostupan na sajtu Vlade i ne znamo šta u njemu piše".

Nestorović je ocenila da bi izgradnja hotela ili stambeno-poslovnog kompleksa - kako je po nekim informacijama navodno bilo planirano, bila krajnje neprimerena jer su na tom mestu tokom bombardovanja 1999. godine dve osobe poginule, a 40 je bilo ranjeno.

Nestorović je objasnila da se praktično radi o "poklanjanju" dve katastarske parcele na kojima je kompleks zgrada Generalštaba.

Teme