Web Analytics
Srpska lista sa zvaničnicima SAD: Kosovske institucije ugrožavaju elementarna prava Srba - BetaRS

Srpska lista sa zvaničnicima SAD: Kosovske institucije ugrožavaju elementarna prava Srba

Kosovo | 13.03.2024 | access_time 20:40
Srpska lista sa zvaničnicima SAD: Kosovske institucije ugrožavaju elementarna prava Srba
Foto: Beta/Saša Đorđević

Srpska lista je saopštila da su njeni predstavnici danas u Prištini ukazali zvaničniku SAD Gabrijelu Eskobaru i američkom ambsadoru Džefriju Hovenijeru (Jeffrey Hovenier) da kosovske institucije ugrožavaju elementarna ljudska prava Srba na Kosovu.

Srpska lista, politička organizacija Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda navela je u saopštenju da je sagovornicima ukazano "na potrebu hitne i odlučne reakcije kako bi se sprečio egzodus srpskog naroda".

Na sastnaku sa Eskobarom, specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i Hovenijerom razgovaralo se o problemima Srba, sa posebnim akcentom na jednostrane poteze Vlade u Prištini kojima se ugrožava njihov opstanak.

U takve poteze, kako je navedeno, spadaju odluka o zabrani dinara i ukidanje platnog prometa 25 godina nakon sukoba i militarizacija opština sa srpskom većinom.

Ukazano je i na zabranu robnog prometa sa Srbijom, nasilno uvođenje gradonačelnika bez legitimiteta u zgrade opština na Severu, institucionalni progon Srba i otimanje njihove imovine i ugrožavanje opstanka Srpske pravoslavne crkve.

"To zahteva snažnu, energičnu i hitnu reakciju demokratskog sveta čime bi se sprečilo proterivanja Srba", istaknuto je od strane predstavnika Srpske liste, koje je na satanku predvodio predsednik stranke Zlatan Elek.

Teme