Web Analytics
Tošković o Vučiću: U sistemu koji stimuliše bezobzirnost, na vrhu je onaj sa najmanje skrupula - BetaRS

Tošković o Vučiću: U sistemu koji stimuliše bezobzirnost, na vrhu je onaj sa najmanje skrupula

Politika | 14.03.2024 | access_time 09:00
Tošković o Vučiću: U sistemu koji stimuliše bezobzirnost, na vrhu je onaj sa najmanje skrupula
Foto: Screenshot/YouTube

Profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakultete u Beogradu Oliver Tošković ocenio je da je najveći uspeh Srpske napredne stranke što je uspela da uveri većinu ljudi da su nacionalistička stranka, iako prodaje zemlju, zadužuje je i predaje suverenitet nad teritorijom za koju tvrdi da je srpska.

"Zato ih je zabolela mogućnost ujedinjavanja desnice. U naprednjačkom taboru su bivši radikali, demokrate, proevropski i proruski političari, a sve ih veže monetarna ideologija. Teško onda i ideološki opredeliti se spram njih, a posledice populizma su dalekosežne", rekao je Tošković, za prvi broj nedeljnika Radar.

Govoreći o načinu vladanja predsednika Srbije Alekandra Vučića, Tošković je rekao da kad "stvoriš sistem koji stimuliše bezobzirnost, na vrhu će se naći onaj ko ima namanje skrupula".

Komentarišući stvaranje Pokreta za narod i državu, Tošković je ukazao da je neobično da partija na vrhuncu svoje vladavine fomira drugu organizaciju.

"Možeš da lažeš narod da si nacionalno opredeljen, ali kad naočigled svih puštaš Kosovo i dozvoljavaš projekat 'Jadar', treba ti rebrendiranje. Da sebe poistovetiš i s narodom i državom", rekao je Tošković, uz ocenu da Vučić ima dobar, razvijen osećaj kada treba da napravi zaokret.

Tošković je naveo i da može da zamisli da Vučić kao predsednik tog pokreta i Srbije "sutra popljuje prethodnu, naprednjačku vlast kao izdajničku".

Teme