Web Analytics
Na prvom Bijenalu umetnosti na Malti otvoren paviljon Srbije - BetaRS

Na prvom Bijenalu umetnosti na Malti otvoren paviljon Srbije

Kultura | 14.03.2024 | access_time 17:15
Na prvom Bijenalu umetnosti na Malti otvoren paviljon Srbije
Foto: Ministarstvo kulture
Na prvom Bijenalu umetnosti na Malti, danas je otvoren Paviljon Srbije koju predstavljaju slikari Ivana Živić i Đorđe Stanojević i vajar Miodrag Rogan.

To je saopštilo Ministarstvo kulture Srbije koje je navelo da se to bijenale održava u Valeti, pod patronatom Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

U saopštenju piše da je tema bijenala "Belo more maslinjaka" i da se održava od 11. marta do 31. maja.
Srbija je jedna od zemalja učesnica koja se predstavlja u nacionalnom paviljonu, u prostoru tvrđave Svetoga Elma izložbom "Likovnost i nasleđe: vizuelni dijalog koji, kako je saopšteno, "nosi poruku o potrebama čuvanja i zaštite".

Pomoćnik ministra kulture Srbije za međunarodne odnose i evropske integracije Stanko Blagojević naglasio je, otvarajući Paviljon Srbije, značaj predstavljanja domaće savremene umetnosti na najznačajnijim smotrama u svetu.

Kustos izložbe Biljana Jotić, koja je i direktorka Muzeja primenjene umetnosti, je kazala da u samom početku razvijanja novog bijenala umetnosti, Malta poziva na teme istorije, nasleđa, multikulturalnosti, spajanja vremena i prostora.

Kako je navela, paviljon Srbije odgovara konceptom likovna umetnost i nasleđe - "vizuelni dijalog i prostorna komunikacija". 

Pored nacionalnih selekcija, umetnici iz više od dvadeset zemalja predstavljaju se i na brojnim lokacijama, širom Malte u okviru tematskih postavki.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama