Web Analytics
Dačić na otvaranju BMUN24: Srbija se snažno zalaže za multilateralizam u svetu - BetaRS

Dačić na otvaranju BMUN24: Srbija se snažno zalaže za multilateralizam u svetu

Politika | 14.03.2024 | access_time 18:25
Dačić na otvaranju BMUN24: Srbija se snažno zalaže za multilateralizam u svetu
Foto: Beta/Milan Ilić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas na otvaranju Beogradskog međunarodnog modela Ujedinjenih nacija BIMUN 2024 rekao da se Srbija snažno zalaže za multilateralizam u svetu u kome zajedništvo i solidarnost blede a dominiraju pojedinačni interesi.

"Aktuelna geopolitička slika obiluje izazovima koji prevazilaze nacionalne granice. Svedoci smo sve prisutnijih podela koje nas duboko zabrinjavaju. Rat u Ukrajini i pojasu Gaze, terorizam, sukobi i krize u drugim delovima sveta, ali i klimatske promene i prirodne katastrofe, samo su podsetnik da istinski moramo da budemo posvećeni dijalogu i saradnji", kazao je Dačić, prenelo ministarstvo spoljnih poslova.

On je na ovogodišnjem okupljanju na temu "Multilateralna rešenja za bolje sutra: svet, budućnost i mladi" rekao da mladi, kao budući lideri i donosioci odluka, moraju da imaju aktivnu ulogu u oblikovanju sadašnjosti, a posebno budućnosti.

"Naša odgovornost je da vam pružimo podršku i stvorimo uslove da adekvatno sagledate izazove u kojima se globalno nalazimo. Isto tako, moramo da vas ohrabrimo da utičete na to da se i na globalnom i na nacionalnom nivou donose odluke za dobrobit čovečanstva", kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija pridaje veliki značaj Ujedinjenim nacijama i da se snažno zalaže za multilateralizam jer je to jedini mogući put za iznalaženje dugoročno održivih rešenja, kroz ravnopravno učešće država, uvažavanje različitosti i usaglašavanje interesa svih aktera.

"Završio bih rečima nekadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda 'sve će biti u redu – znate kada? Kada ljudi, samo ljudi, prestanu da razmišljaju o Ujedinjenim nacijama kao o Pikasovom apstraktnom delu i kada je budu posmatrali kao sliku koju su sami stvorili'", kazao je Dačić.

Teme