Web Analytics
Ekološki ustanak: Ambasade da podrže peticiju da Generalštab postane Muzej žrtava NATO agresije - BetaRS

Ekološki ustanak: Ambasade da podrže peticiju da Generalštab postane Muzej žrtava NATO agresije

Politika | 15.03.2024 | access_time 15:25
Ekološki ustanak: Ambasade da podrže peticiju da Generalštab postane Muzej žrtava NATO agresije
Foto: Beta/Milan Ilić
Pokret Ekološki ustanak pokrenuo je danas peticiju "Stop poklanjanju Generalštaba ofšor kompanijama", kojom traži da se ta zgrada, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, pretvori u memorijalni kompleks, odnosno Muzej žrtava NATO agresije.

Lider tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je novinarima ispred zdanja nekadašnjeg Generalštaba, gde su postavili štand na kome se može potpisati peticija, da će tekst te peticije poslati ambasadorima svih zemalja koje su učestvovale u NATO bombardovanju.

"Počev od ambasadora SAD Kristofera Hila, pa sve do francuske ambasade. Svih onih koji su rušili Srbiju 1999. godine. Pozivam ih da se priključe, da potpišu ovu peticiju i da podrže ovaj predlog da na ovom mestu bude jedino što može da bude - a to je memorijalni centar žrtava NATO agresije", kazao je Jovanović.

On je pozvao građane da potpišu peticiju kako bi se sprečilo "da se na mestu zločina dogodi još jedan zločin", dodajući da bi o tome morala da se vodi stručna javna rasprava, o čemu će odlučivati arhitekte i urbanisti koji će dati rešenje.

Jovanović je od ministra građevinarstva Gorana Vesića, koga je Vlada Srbije ovlastila za potpisivanje memoranduma o revitalizaciji tog prostora, zatražio da javnosti na uvid dostavi šta je sve potpisano.

"Na ovom prostoru Gorane Vesiću, ginuli su ljudi... Čiju zemlju poklanjaš Gorane Vesiću, ti koji si prošao sve strukture vlasti? Za ovo ćeš morati da odgovaraš", kazao je on, dodajući da bi Vesić trebalo da se zapita šta će se dogoditi kada u Srbiji na snagu stupe zakoni.

Prema njegovim rečima, taj prostor bi stranim firmama u početku bio dat na zakup ofšor kompanijama iz amerike, nakon čega bi se, kako tvrdi, tu gradili "stambeno-poslovni objekti", odnosno "Beograd na vodi 2".

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović odbacila je Vesićeve navode da nije potpisao ništa, navodeći da Vesić na taj način obmanjuje javnost, jer jer u dokumentu koji je objavio taj pokret "jasno stoji da je Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum o razumevanju sa američkom kompanijom 'Kušner'".

Nestorović je navela da će zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja zatražiti da joj se dostavi taj memorandum, kako bi se videlo na šta se obavezala Vlada Srbije, kao i investicioni ugovor, ukoliko već postoji.

"Memorandum o razumevanju je prvi korak ka kasnijem zaključenju ivesticionog ugovora. Memorandum je potpisan, apsolutna je neistina ovo što tvrdi Goran Vesić, da ništa nije potpisano. Oni su partnere već našli, oni su imenom i prezimenom imenovani u ovom predlogu zaključka i očekujem da su verovatno već našli i partnere za investicioni sporazum. Možda već postoji i predlog toga, mi to za sada ne znamo", rekla je Nestorović.

Dodala je da već postoji projekat koji su izradile mlade arhitekte 2022. godine, kojim se predviđa restauracija i opstanak kulturnog dobra na tom prostoru, zbog čega je od Arhitektonskog fakulteta zatražila da taj projekat ponovo dostavi Vladi Srbije.

Nestorović je ocenila da bi o tom slučaju trebalo da se izjasni i Zavod za zaštitu spomenika kulture i kaže da li je Vlada Srbije zatražila skidanje zaštite sa tog kompleksa zgrada, pod kojom se nalaze od 2005. godine

Prema njenim rečima, suština tog memoranduma je da se kompleks Generalštaba, koji je pod zaštitom države, pokloni privrednom društvu koje bi bilo registrovano u Srbiji, a koje će oformiti ofšor kompanija.

"Ta firma, kada bude registrovala privredno društvo na teritoriji Srbije, dobiće u zakup na 99 godina ovu lokaciju, sa mogućnošću pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine. To se pravno može tumačiti kao neka vrsta poklona", navela je Nestorović ističući da je "apsurd" poklanjati kulturno dobro ofšor kompanijama.

Teme