Web Analytics
Istovaren teret sa prvog broda sa humanitarnom pomoći koji je stigao u Gazu - BetaRS

Istovaren teret sa prvog broda sa humanitarnom pomoći koji je stigao u Gazu

Svet | 16.03.2024 | access_time 11:25
Istovaren teret sa prvog broda sa humanitarnom pomoći koji je stigao u Gazu
Israeli Army via AP

Teret sa prvog broda humanitarne pomoći koji je stigao u pojas Gaze iz Kipra istovaren je i priprema se za raspodelu stanovništvu kome preti glad posle pet meseci rata, saopštila je danas nevladina organizacija zadužena za tu operaciju.

Nevladina organizacija "Svetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen) saopštila je danas da se priprema raspodela pristigle pomoći u Gazi.

Isporuka od gotovo 200 tona hrane prevezena je iz Kipra na barži koju je vukao brod španske nevladine organizacije Oupen Arms, i koji je u utorak krenuo iz kiparske luke Larnake i juče stigao u Gazu.

Brod je pri dolasku u Gazu pristao uz privremeni molo, i istovareni teret je ukrcan na 12 kamiona.

Poslate namirnice treba da služe za pripremu obroka za stanovnike severnog dela pojasa Gaze gde je humanitarna situacija posebno teška.

Izraelska vojska saopštila je juče da je brod prošao potpunu bezbednosnu kontrolu i da je poslala svoje trupe da obezbedne zonu gde je isporuka istovarena na obali jugozapadno od grada Gaze.

Radi se o prvom brodu koji je krenuo pomorskim koridorom otvorenim iz Kipra, zemlji EU najbližoj pojasu Gaze, zbog hitne humanitarne situacije i nedovoljne količine pomoći koja stiže kopnenim putem u tu enklavu pod izraelskom opsadom.

Međunarodna zajednica i nevladine organizacije ističu, međutim, da pomorski koridor i slanje pomoći iz vazduha padobranima ne mogu da budu zamena za kopnene rute.

Hispano-američki šef Hoze Andres, osnivač "Svetske centralne kuhinje" pozdravio je uspeh operacije preko mreže X, i dodao da organizacija može da preveze hiljade tona pomoći Gazi svake nedelje.

Ta nevladina organizacija, čiji su partner i Ujedinjeni Arapski Emirati, sda tovari drugi brod s pomoći u Larnaki, a za sada nije rečeno kada će taj brod krenuti za Gazu.

Rat u Gazi pokrenut je napadom bez presedana koji su 7. oktobra 2023, izveli komandosi Hamasa na jug Izraela u kome je ubijeno oko 1.200 ljudi. Kao odgovor na to pokrenuta je izraelska ofanziva na pojas Gaze, a u njoj je do sada poginulo gotovo 31.500 ljudi, prema ministarstvu zdravlja Hamasa.

Sever pojasa Gaze razoren je ofanzivom Izraela. Veruje se da je tamo ostalo 300.000 Palestinaca uprkos izraelskim naredbama za evakuaciju, mnogi su izgladneli a poslednjih nedelja jedu hranu za životinje.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika