Web Analytics
Počela izrada strategije Srbije za upravljanje geološkim resursima - BetaRS

Počela izrada strategije Srbije za upravljanje geološkim resursima

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 18.03.2024 | access_time 15:35
Počela izrada strategije Srbije za upravljanje geološkim resursima
U Beogradu je danas prvim sastankom počela izrada Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije.

Strategija je za period od 2025. do 2040. godine uz projekciju do 2050, a njen poseban deo biće o zaštiti životne sredine.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović koja je predsedavala tim skupom je rekla da taj dokument treba da analizira stanje svih mineralnih resursa, da sagleda "gde smo danas i gde želimo da budemo", da predloži mere da se unaprede kontrola i upravljanje i da odgovori na potrebu razvoja rudarstva.

Ta strategija treba bude završena u narednih devet meseci i spremna da je odobre državni organi - rekla je ministarka.

Njeno ministarstvo je prenelo da je Đedović Handanović je ukazala da je Srbija nekada razvoj bazirala na rudarstvu, ali da danas nema važeću strategiju za tu oblast. Zato strategija treba da pokaže i kakva je uloga države optimalna za upravljanje mineralnim resursima, tako da bude najviše koristi za privredni rast, uz najmanje štete po životnu sredinu.

"Posebno je važno da kroz ovaj proces osnažimo struku, čija reč treba da bude presudna" - istakla je ministarka.

Na izradi nacrta strategije radiće 50 profesora i saradnika Rudarsko-geološkog fakulteta koji će sagledati svetsku praksu i najviše standarde tehnoloških rešenja i koncepata održivog rudarstva. Oni će ukazati koja zakonodavna rešenja treba se unaprede pošto su već planirane izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori