Web Analytics
Otvoren treći konkurs za održive gradove u Srbiji - 'Ekoopština' - BetaRS

Otvoren treći konkurs za održive gradove u Srbiji - 'Ekoopština'

Životna sredina | Izvor: Beta | 18.03.2024 | access_time 16:15
Otvoren treći konkurs za održive gradove u Srbiji  - 'Ekoopština'
Ambasada Francuske u Srbiji objavila je danas početak trećeg konkursa za održive gradove "Ekoopština", koji je zamišljen i kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena, a na koji lokalne samouprave mogu da se prijave do 7. jula.

Na konkursu, u kome je predviđeno nadmetanje u četiri kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi, odnosno održiva mobilnost) biće nagrađeno ukupno osam lokalnih samouprava čiji će predstavnici biti pozvani na studijska putovanja u Francusku.

Opštine i gradovi mogu sa se prijave popunjavanjem upitnika, koji su dostupni na sajtu www.ekoopstina.rs .

Pobednici će biti izabrani na osnovu upitnika koji su popunili, a koji će ocenjivati žiri sastavljen od domaćih stručnjaka sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i organizacija civilnog društva (SKGO, NALED), a dodela nagrada predviđena je u oktobru.

Kokurs se organizuje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Institutom Veolia, Saint-Gobain, Decathlonom, NALED-om i SKGO, kompanijama Decathlon, Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi.

Moderatorka konkursa "Ekoopština" i naučni savetnik na Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije Marina Nenković Riznić podsetila je da projekat predstavlja francusko-srpsku platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju primera dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou, u Srbiji kao i u Francuskoj, koji će biti predstavljeni tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Beogradu, Vrbasu i Pirotu u aprilu i maju ove godine.

Cilj seminari za predstavnike lokalnih samouprava, uz učešće srpskih i francuskih stručnjaka, kako je dodala, jeste da podstaknu razmenu dobrih praksi i unaprede kapacitete lokalnih vlasti.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar ocenio je da ovo takmičenje predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije.

On je podsetio da se ono obraća lokalnim zajednicama, ali i mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić je potvrdila da su rezultati projekta "Ekoopština" na nivou lokalnih zajednica u protekle dve godine "brojni i vidljivi".

Naglasila je i značaj investicije od skoro pet milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica.

Među vidljivim rezultatima, kako je navela, jeste i to da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo devet centara za tretman otpada širom Srbije.

Kako je rekla, inicijativa "Ekoopština" pruža lokalnim zajednicama priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva.

Zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević kazao je da ta asocijacija podržava inicijativu "Ekoopština" i vidi pitanja životne sredine i održivog razvoja lokalnih samouprava kao prioritet u svojoj strategiji.

"Razmena dobrih praksi između Francuske i Srbije omogućava inovativna rešenja za srpske gradove", rekao je on.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da NALED vidi u konkursu veliku priliku za ostvarivanje napretka u standardima održivog razvoja za aktere u Srbiji.

Ona je naglasila da za članove te organizacije, pitanja kojima se bavi inicijativa "Ekoopština" predstavljaju jedan od glavnih ciljeva u njihovoj strategiji.

Podseća se da su prethodna dva izdanja ovog programa omogućila da predstavnici 16 gradova i opština iz Srbije posete Pariz, Lil, Nicu, Klermon Feran i Lans i obiđu postrojenja i fabrike za preradu otpada i prečišćavanje vode, pilot projekte i gradske kvartove građene uz primenu principa energetske efikasnosti, kao i gradove lidere u održivoj urbanoj mobilnosti.

Takođe, četiri osnovne škole iz Srbije, koje su pobedile u kategoriji "Zelene Škole", dobile su opremu za sportske sale, koju je donirao partner na projektu Decathlon u Srbiji, što je svim učenicima ovih škola omogućilo bolje uslove za bavljenje sportom.Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina