Web Analytics
Netanjahu rekao Bajdenu da je odlučan da ostvari sve ciljeve rata - BetaRS

Netanjahu rekao Bajdenu da je odlučan da ostvari sve ciljeve rata

Svet | 18.03.2024 | access_time 20:25
Netanjahu rekao Bajdenu da je odlučan da ostvari sve ciljeve rata
Foto: AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) da je njegova zemlja odlučna da "ostvari sve ciljeve rata" u Gazi, uključujući "uništenje palestinskog pokreta Hamas", saopštio je njegov kabinet.

"Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u ratu, uključujući posvećenost Izraela postizanju svih ciljeva rata - eliminaciji Hamasa, oslobađanju svih naših talaca i obezbeđivanju da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu. Razgovarali smo i o pružanju neophodne humanitarne pomoći civilnom stanovništvu", rekao je Netanjahu.

Bela kuća je ranije danas saopštila da su Bajden i Netanjahu imali telefonski razgovor, prvi posle više od mesec dana, o razvoju situacije u Pojasu Gaze, posebno u Rafi.

Američki predsednik podržava Izrael od napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra, ali se sada sve više distancira od Netanjahua.

On je nedavno ocenio da izraelski premijer "čini više štete nego koristi" svojoj zemlji vođenjem rata u Gazi, gde broj žrtava i dalje raste, a katastrofalna humanitarna situacija nastavlja da se pogoršava.

 

Netanjahu pristao da u Vašington pošalje zvaničnike na razgovore o izraelskoj operaciji u Rafi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pristao je danas da u Vašington pošalje tim zvaničnika koji će sa administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena razmotriti moguću vojnu operaciju u Rafi, u Pojasu Gaze, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Došli smo do tačke kad obe strane jasno predočavaju onoj drugoj strani svoju tačku gledišta", rekao je Saliven. 

Bela kuća se skepsom gleda na plan Netanjahuove desničarske vlade da sprovede vojnu operaciju na području Rafe, grada na jugu Gaze u kojem se sklonilo 1,5 miliona raseljenih Palestinaca. Oni su pobegli pred ofanzivom izraelske vojske na sever ove male a gusto naseljene palestinske oblasti.

Izrael želi da eliminište palestinski militantni pokret Hamas koji je na vlasti u Gazi, a 7. oktobra je izveo iznenadni kopneno-vazdušni napad na jug Izraela.

Teme