Web Analytics
Na tribini 'Na kafi sa psihologom' zaključeno: Žena u menopauzi stigmatizovana u društvu - BetaRS

Na tribini 'Na kafi sa psihologom' zaključeno: Žena u menopauzi stigmatizovana u društvu

Društvo | 18.03.2024 | access_time 22:05
Na tribini 'Na kafi sa psihologom' zaključeno: Žena u menopauzi stigmatizovana u društvu
Foto: Beta/Milan Obradovic

Učesnice panela pod nazivom "Perimenopauza i menopauza – normalno stanje u kojem nisi sav svoj” zaključile su danas da postoji izražena stigmatizacija žena u menopauzi o kojoj se ne priča dovoljno i za koje ih niko ne priprema.

Psihološkinja i psihoterapeutkinja Tamara Klikovac izjavila je na tribini "Na kafi sa psihologom", koja je održana u okviru panela, da se često u javnom diskursu izjednačavaju termini perimenopauza, menopaza i klimaks.

"Perimenopauza je period u kome postepeno opada overijalna funkcija odnosno rezerve jajnika kod žena i to je veoma individualno, kod nekih žena može početi i u ranim četrdesetim godinama. Menopauza se definiše kada je prošlo godinu dana a nije bilo ciklusa. A klimaks je normalna biološka faza, sa početkom u perimenopauzi kada se menja hormonski balans koji traje onda do kraja života", kazala je Klikovac.

Ona je dodala da žene koje su pre perimenopauze i menopauze imale dijagnozu anksioznog ili depresivnog poremećaja i one žene koje su imale hronično oboljenje, ili dijagnozu neke autoimunološke bolesti kao što je hašimotov sindrom ili sjogrenov sindrom ili neke druge bolesti poput diabetesa ili insulinske rezistencije, značajno teže podnose nove fiziološko-biološke i psihološke promene.

Specijalista ginekologije Aleksandra Pikula kazala je da, pošto se život čoveka produžio, žena proživi jednu trećinu života u periodu menopauze i da se to stanje nikako ne može uzeti kao vrsta patologije već je fiziološko stanje žene.

"Već negde od 41. godine jajna ćelija žene više nije kvalitetna, a od 36. godine žena više nema svakog meseca ovulaciju. To je neki period perimenupauze i u periodu kada naša medicina nije bila toliko napredna, žene više nisu mogle da ostanu trudne, ali sada imamo napredak nauke i stvari su se promenile", kazala je Pikula.

Ona je dodala da Srbiju ne smatra mizogenim društvom, ali da se u njoj žena doživljava još uvek arhaično i kroz njenu reproduktivnu funkciju.

Novinarka Aida Đedović je na tribini navela da se u medijima i društvu pravi velika razlika kada se govori o starenju muškarca, koje se opisuje sazrevanjem vina, i staraenju žena koje se opisuje gubljenjem funkcije.

"To stanje je fiziološko i svi smo svesni da ono dolazi, da treba da dođe i normalno je da dođe, ali je problem što o tome niko ne priča, čak ni majka", kazala je Đedović.

Ona je navela da u Velikoj Britaniji doktor može da izgubi licencu ukoliko mladu ženu, od 35 do 45 godina, koja je ušla u perimenopauzu ne stavi pod hormonsku terapiju.

"Jer vi ste u punoj snazi u tim godinama, i kao žena i kao radno sposoban čovek, koji može najviše da da", navela je Đedović.

Tribine "Na kafi sa psihologom" organizuje Hemofarm fondacija u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz i deo su kampanje za borbu protiv depresije i stigme - "Nesalomivi".

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme