Web Analytics
Blinken: Predsednički izbori u Rusiji nedemokratski - BetaRS

Blinken: Predsednički izbori u Rusiji nedemokratski

Svet | 19.03.2024 | access_time 16:30
Blinken: Predsednički izbori u Rusiji nedemokratski
Foto: AP/Evelyn Hockstein
Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da su predsednički izbori nedavno održani u Rusiji nedemokratski jer su se odigrali u okruženju intenzivne represije, zatvaranja, smrti ili izgnanstva gotovo svih predstavnika prave političke opozicije, saopštio je Stejt department.

Saopštenje navodi da je Kremlj sistematski marginalizovao grupe koje se zalažu za demokratske procese i vladavinu zakona u Rusiji, među kojima su i posmatrači izbora kao i da nije dozvolio da se kandidati za predsednika koji su protiv rata registruju i učestvuju u izbornom nadmetanju.

"Ruske vlasti nisu pozvale Kancelariju OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, ili bilo koju kredibilnu međunarodnu organizaciju, da posmatraju glasanje. Svi ovi koraci pokazuju u kojoj meri je Kremlj svojim građanima uskratio transparentan, smislen demokratski proces", navodi Blinken.

On dodaje da je od početka invazije na Ukrajinu, Moskva pokušala da projektuje "iluziju da ruska javnost nedvosmisleno stoji iza njenog brutalnog rata" eliminisanjem prostora za građanski diskurs i produbljivanjem kampanje zastrašivanja, nasilja i cenzure protiv nezavisnih medija i civilnog društva.

"Kremlj je sproveo lažne predsedničke izbore u privremeno okupiranim delovima Ukrajine kao očiglednu propagandnu vežbu. Nedeljama pre izbora, Aleksej Navaljni je umro u zatvoru nakon godina uznemiravanja i okrutnog postupanja od strane ruskih vlasti zbog njegovih stalnih napora da neguje istinsku demokratiju u Rusiji", navodi se u saopštenju.

Blinken zaključuje da će SAD, bez obzira na unapred određen ishod izbora i ponovnu pobedu ruskog predsednika Vladimira Putina, nastaviti da stoje uz one "koji teže svetlijoj budućnosti Rusije".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika