Web Analytics
Francuska: Ruska izjava o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu je 'neodgovorna provokacija' - BetaRS

Francuska: Ruska izjava o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu je 'neodgovorna provokacija'

Svet | Izvor: Beta | 19.03.2024 | access_time 20:15
Francuska: Ruska izjava o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu je 'neodgovorna provokacija'
Šef Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije (SVR) Sergej Nariškin je danas rekao da SVR ima informaciju da se Francuska sprema da u Ukrajinu pošalje kontingent od oko 2.000 vojnika što je Ministarstvo odbrane Francuske ubrzo nazvalo "dezinformacijama" i  "neodgovornom provokacijom".

"Sadašnje rukovostvo u toj zemlji (Francuskoj) ne mari za smrt običnih Francuza ili za zabrinutost svojih generala. Po informacijama koje stižu u SVR, kontingent za slanje u Ukrajinu se već sprema, a prvobitno bi uključivao oko 2.000 vojnika" - rekao je Nariškin, prenela je danas ruska novinska agencija TASS.

Nariškin je rekao da tako velika vojna jedinica ne može biti neprimećena u Ukrajini i da će postati "legitimna prioritetna meta" za napade ruskih oružanih snaga i "pretrpeti sudbinu svih Francuza koji su s mačem ikada došli u ruski svet".

Ministarstvo odbrane Francuske je u saopštenju Nariškinovu izjavu ocenilo kao "dezinformaciju" i "neodgovornu provokaciju" i kao "manevar koji je orkestrirao Sergej Nariškin" koji "još jednom ilustruje sistematsku rusku upotrebu deziformacija" - prenosi Rojters.

Francusko-ruski odnosi pogoršali su se u posledje vreme kako Francuska povećava podršku Ukrajini uključujući potpisivanje dugoročnog sporazuma o bezbednosti i obećanje o slanju više krstarećih raketa dugog dometa.

Predsednik Emanuel Makron takođe je zauzeo čvršći stav prema Rusiji naglašavajući da "Moskva mora biti poražena".

On nije isključio da će evropske trupe jednog dana morati da odu u Ukrajinu, mada je jasno rekao da Francuska nema nameru da podstiče neprijateljstvo protiv Rusije.

Makron je takođe rekao da će zapadne zemlje učiniti "šta treba" sa "spreče rusku pobedu" u sukobu s Ukrajinom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika