Web Analytics
Novi palestinski premijer ima plan i za Gazu, ali tamo nema vlast - BetaRS

Novi palestinski premijer ima plan i za Gazu, ali tamo nema vlast

Svet | Izvor: Beta-AP | 19.03.2024 | access_time 23:45
Novi palestinski premijer ima plan i za Gazu, ali tamo nema vlast
Novi palestinski premijer Mohamad Mustafa je u utorak u Ramali, na Zapadnoj obali, najavio da će imenovati tehnokratsku vladu i uspostaviti nezavisni fond za nadgledanje rekonstrukcije druge palestinske teritorije - Pojasa Gaze koja je pod razornom petomesečnom ofanzivom vojske Izraela kojoj se kraj ne vidi.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je prošle nedelje za premijera postavio svog savetnika Mustafu, ekonomistu, obrazovanog u SAD, koji važi za nezavisnu osobu bez političke osnove.

Mustafa je rekao da će imati "nestranačku, tehnokratsku vladu koja može da dobije poverenje palestinskog naroda i podršku međunarodne zajednice", obećao velike reforme institucija i politiku "nulte tolerancije" prema korupciji.

On je rekao da će nastojati da politički ponovo ujedini palestinske teritorije Pojasa Gaze, Zapadne Obale i Istočnog Jerusalima, i stvori "nezavisnu, kompetentnu i transparentnu agenciju za oporavak i rekonstrukciju Gaze i međunarodno upravljani fond za prikupljanje, upravljanje i isplatu potrebnih sredstava".

U njegovim planovima se ne pominje Hamas koji je odneo ubedljivu pobedu poslednji put 2006. godine, kada su Palestinci održali nacionalne izbore, i za koji ankete pokazuju da i dalje ima veliku podršku.

Abas (88) ostao je na vlasti od isteka mandata 2009. godine i odbio je da održi izbore, navodeći izraelska ograničenja. Ankete stalno pokazuju da velika većina Palestinaca želi da on podnese ostavku.

Mustafa je rekao da palestinska samouprava ima za cilj da održi predsedničke i parlamentarne izbore, i dodao da će to zavisiti od "realnosti na terenu" u Gazi, na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu - teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Mustafa je izložio velike planove za revitalizaciju palestinske vlasti na koju pozivaju SAD kao deo svoje posleratne vizije za rešavanje sukoba Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Međutim, palestinska samouprava nema vlast u Pojasu Gaze jer ju je 2007. godine proterao Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je bilo kakav povratak palestinske samouprave u Pojas Gaze i izraelska vlada se odlučno protivi palestinskoj državnosti.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika