Web Analytics
I u Srbiji se obeležava Međunarodni dan šuma - BetaRS

I u Srbiji se obeležava Međunarodni dan šuma

Životna sredina | Izvor: Beta | 21.03.2024 | access_time 11:55
I u Srbiji se obeležava Međunarodni dan šuma
Foto: Beta/Ana Slovic
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo je da će se centralna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana šuma održati danas na prostoru Posavskog lovišta "Karakuša" Ruma, u okviru JP Vojvodinašume.

Međunarodni dan šuma, kako se podseća, obeležava se svake godine 21. marta, kako bi se podigla svest stanovništva o značaju šuma, doprinosu šuma održivom razvoju i potrebi njihove zaštite i očuvanja i svake godine je posvećen određenoj aktuelnoj temi, a tema ovogodišnjeg Dana šuma je "Šume i inovacije: Nova rešenja za bolji svet".

Istaknuto je da šume igraju ključnu ulogu u postizanju Ciljeva održivog razvoja (SDG), koje su Ujedinjene nacije usvojile 2015. godine.

Cilj održivog razvoja broj 15 se odnosi na zaštitu, obnavljanje i promovisanje održivog korišćenja kopnenih ekosistema, uključujući šume.

Iz resornog ministarstva su ukazali da su šume od suštinskog značaja za očuvanje biodiverziteta, ublažavanje klimatskih promena i egzistenciju miliona ljudi koji od njih zavise, kao izvor hrane, kiseonika, vode, zdrave životne sredine, rekreacije, kao i prihoda.

Dodaje se da je održivo upravljanje šumama ključno da bi šume mogle da ispunjavaju ove funkcije i kako bi se odgovornim korišćenjem šumskih resursa zadovoljile potrebe sadašnjih i budućih generacija, što zahteva zajednički pristup celokupne zajednice.

U okviru manifestacije u Srbiji predviđene su praktične demonstracije korišćenja savremenih alata u sektoru šumarstva, kao i kratko predstavljanje rezultata korišćenja novih tehnologija u različitim aspektima u sektoru.

Međunarodni dan šuma ustanovljen je pre više od 50 godina – 1971. godine, na inicijativu Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije, a koju su podržale Ujedinjene nacije (UN) i Organizacija UN za harnu i poljoprivredu FAO.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina