Web Analytics
Vučić: Upotreba nuklearne energije korisna, ali Srbija nema potrebno znanje - BetaRS

Vučić: Upotreba nuklearne energije korisna, ali Srbija nema potrebno znanje

Tranzicija | 21.03.2024 | access_time 13:00
Vučić: Upotreba nuklearne energije korisna, ali Srbija nema potrebno znanje
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je upotreba nuklearne energije korisna, ali da Srbija nema potrebno znanje, ali razmatra kako bi finansirala takve projekte.

"I mogu vam reći unapred da smo mi zaista zainteresovani da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 1.200 megavati. Ne znamo kako ćemo to uraditi, kako ćemo to finansirati zato što je to oko 7,5 do osam milijardi evra", izjavio je Vučić na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija.

Istakao je da je taj samit veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent.

"Ne možemo naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta", rekao je Vučić.

Samit je, dodao je, važan jer su svi spremni da diskutuju o velikim planovima, velikim stvarima u budućnosti, te kako ih sprovesti.

"Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim moramo da poboljšamo naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta tako male", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je potrebno da se promeni i stav ljudi, ali da to nije jednostavno.

"Ali spremni smo da to uradimo, što znači da se nećemo samo prilagoditi, već da ćemo morati i da promenimo naš zakonodavni okvir i uradićemo to. Na kraju, ako budemo imali nastavak užasnih bezbednosnih situacija, to jest različite vrste ratova u svetu, moje pitanje je - ko će to finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili", istakao je Vučić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije