Web Analytics
Money Meetup: Unapređenje finansijske pismenosti kroz edukaciju - BetaRS

Money Meetup: Unapređenje finansijske pismenosti kroz edukaciju

Ekonomija | 21.03.2024 | access_time 13:15
Money Meetup: Unapređenje finansijske pismenosti kroz edukaciju
BETAPHOTO/Olaf&McAteer Office/Erste Banka

Povodom Svetske nedelje novca, u organizaciji Centra za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN) i uz podršku Erste Banke, održana je serija edukativnih predavanja o finansijama u okviru konferencije Money Meetup.


Tri panela u sklopu ove konferencije, koja se održava sedmu godinu zaredom, u fokusu su imala promociju i edukaciju u oblasti finansijskog zdravlja - finansijsku stabilnost, čuvanje, ali i značaj ulaganja novca. Konferenciju je otvorio Đorđe Nedeljković – Štedljivko, diplomirani ekonomista i ovlašćeni zastupnik u oblasti osiguranja, sa kojim je Biljana Aleksić, potpredsednica CEFIN-a razgovarala na temu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. On je istakao da dobrovoljno zdravstveno osiguranje može pružiti dodatnu sigurnost i zaštitu onima koji žele da prošire svoje pokriće iznad standardnih planova. „Razumevanje razlika između ovog tipa osiguranja i standardnih planova je ključno za donošenje informisanih odluke o našem zdravstvenom i finansijskom blagostanju”, rekao je Đorđe.


Aleksandra Parčetić, direktorka direkcije brokersko-dilerskih, kastodi i depozirarnih poslova Erste Banke je, u okviru panela Investiranje na berzi: Put jednog ulagača, istakla mogućnosti ulaganja na berzi, ali i značaj fleksibilnosti u upravljanju finansijama „Ključni koraci ka uspešnom ulaganju na berzi uključuju obrazovanje o tržištu kapitala, pronalaženje pouzdanog brokera koji pruža podršku i savete, kao i pažljivo razumevanje i upravljanje rizicima. Važno je da ulagači budu svesni da ulaganje na berzi zahteva kontinuirano praćenje tržišnih trendova i donošenje informisanih odluka kako bi se maksimizirale šanse za uspeh i minimizirali potencijalni gubici“, zaključila je Aleksandra.


Konferencija Money Meetup zatvorena je zanimljivom i vrlo aktuelnom temom zaštite od onlajn džeparoša. „Bezbednost postaje veoma važna u današnjem digitalnom dobu, gde su onlajn džeparoši uvek u potrazi za novim načinima da nezakonito iskoriste naše podatke i novac. Zbog toga Erste Banka kontinuirano radi ne samo na unapređenju svojih sistema i usluga, već i na kontinuiranoj edukaciji svojih korisnika kroz sve dostupne kanale, a posebno platformu ErsteZnali, na kojoj korisnici mogu pronaći aktuelne i potpune informacije koje će pomoći u zaštiti od onlajn prevara“, rekla je Marija Mutić, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje i finansijsku edukaciju Erste Banke.


Erste Banka je još 2018. godine pokrenula Program finansijske edukacije - #ErsteZnali sa željom da svi građani, od najmlađih do najstarijih donose bolje finansijske odluke. Dobre finansijske odluke su preduslov prosperiteta društva i održivosti poslovanja.


Svetska nedelja novca se, na inicijativu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI), obeležava svake godine u celom svetu sa ciljem podizanja finansijske pismenosti, ali i razvoja preduzetničkih veština kod dece i omladine.


Ovaj tekst nije proizvod Novinske agencije Beta

Teme