Web Analytics
Direktor IAEA tvrdi da nuklearna energija nije utopija, aktivisti osudili 'nuklearnu bajku' - BetaRS

Direktor IAEA tvrdi da nuklearna energija nije utopija, aktivisti osudili 'nuklearnu bajku'

Svet | 21.03.2024 | access_time 15:15
Direktor IAEA tvrdi da nuklearna energija nije utopija, aktivisti osudili 'nuklearnu bajku'
AP Photo/Virginia Mayo

Nuklearna energija je siguran i profitabilan izvor energije, a ne utopija, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Predstavnici oko 30 država, uključujući Kinu, Sjedinjene Američke Države i Brazil, sastali su se danas na samitu u Briselu, na inicijativu IAEA i u cilju bržeg koordinisanog razvoja nuklearne energije.

Samit kod konstrukcije Atomium, organizovan je i nakon COP28 o klimi, kada je dvadesetak zemalja uputilo apel da se utrostruče nuklearni kapacitet u svetu do 2050. godine.

"To je siguran, čist i profitabilan izvor energije, a ne utopija", rekao je Grosi.

"Bilo je potrebno 28 konferencija o klimi da bi se priznao značaj nuklearne energije. Bolje ikad nego nikad. Sada moramo da definišemo konkretne korake, moramo da sarađujemo zajedno", rekao je Grosi.

Cilj sastanka u Briselu je uspostavljanje oblasti jačanja tehnološke i ekonomske saradnje. okuplja petnaestak lidera, uglavnom iz evropskih zemalja, ali i predstavnike oko 20 drugih država, uključujući Kanadu, Egipat, Japan, Pakistan, Južnu Koreju i Saudijsku Arabiju.

"Svuda u svetu nuklearna energija se vraća: potreba za borbom protiv klimatskih promena, za energetsku bezbednost posle invazije na Ukrajinu, potreba za neprekidnom proizvodnjom struje", izjavio je po dolasku u Brisel direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol.

On je dodao da "vlade i industrija imaju važnu ulogu ako želimo da se održi ova dinamika".

"Nećemo imati šanse da postignemo svoje klimatske ciljeve na vreme bez podrške nuklearne energije, pored obnovljivih izvora ebergije", rekao je Birol.

Aktivisti za zaštitu životne sredine organizovali su demonstracije na marginama samita i uputili kritike da postoji rizik od preusmeravanja finansiranja, na štetu obnovljivih izvora energije, a u korist sektora koji je, kako su naveli, opasan i generiše otpad koji ostaje zauvek.

Aktivisti Grinpisa su povodom sastanka istakli transparent kojim osuđuju "Nuklearnu bajku".

Teme