Web Analytics
Brnabić: Uskoro će biti poznato ko je novi premijer - BetaRS

Brnabić: Uskoro će biti poznato ko je novi premijer

Politika | 21.03.2024 | access_time 22:00
Brnabić: Uskoro će biti poznato ko je novi premijer
prt.scr youtube

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je rekla večeras da će se uskoro znati ko će biti mandatar za sastav nove vlade Srbije.

Ona je za "Euronews Srbije" kazala da ne zna ko će to biti ali da zna ko su kandidati, te da su, kako je navela "to sve fantastični ljudi".

Podsetila je da je ustavna obaveza predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predloži mandatara za sastav nove vlade Srbije.

Brnabić je govoreći o dijalogu s opozicijom, navela da ona vodi polemiku s njima, a ne rat, i da bi, kako je kazala, trebalo ostati na argumentima.

Kazala je da je možda dobro to što je sada u parlamentu, "da više ne bi bilo rasprave preko društvenih mreža i medija".

Rekla je da je uvek spremna za razgovor, te je upitana šta je konkretno spremna da uradi da se uspostavi dijalog s opozicijom odgvorila: "Uvek konsultacije. Zovete me da razgovaramo? Uvek sam spremna".

"Da razgovaramo kao što sam razgovarala sa sindikatima, poljoprivrednicima... Trinaest sati su trajali neki od razgovora dok sam bila predsednica vlade. Nemam problem. O kojoj god temi. Koliko god da traje, šta god treba", navela je.

Samo da, kako je navela, "imamo razgovor, dijalog, da nemamo ovakve scene kao što smo ih videli sinoć (u skupštini Srbije).

"I takođe, da na kraju krajeva ne sramotimo ovaj dom jer mi predstavljamo neke građane", rekla je Brnabić.

Rekla je i da su tri dana trajale konsultacije oko potpredsednika narodne skupštine i radnih tela, a da se predstavnici opozciije nijedan dan nisu pojavili.

"Ako želite da razgovaramo o tome, i da od ovog doma ne pravimo cirkus, valjda ćete doći na te konsultacije. Nisu se udostojili da ostanu u sali i glasaju protiv mene", kazala je.

Sve vreme, kako je navela, "pričamo, puna su nam usta kao treba u parlamentu da bude red, međusobno poštovanje, a vi (opozicjja) ne možete da ostanete da glasate protiv".

Navela je da će beogradske izbore da raspiše za 2. jun koji je najkasniji mogući datum za njihovo održavanje, te da će učiniti na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Napomenula da je na taj način Srpska napredna stranla (SNS) izašao u susret opoziciji, iako je ona bila za to da se izbori održe 28. aprila.

Kazala je i da nije bilo nikakvog pritiska iz EU i da je zahvalna Briselu na tome.

Ukazala je da u SNS misle da politika nije matematika i da je Vućić rekao da je važno da se još jednom pruži ruka opoziciji i da se odredi najkasniji mogući datum.

Rekla je da se iz krize izlazi poštovanjem institucija i zakona, odnosno demokratskim normama i dijalogom.

Ponovo je odbacila optužbe opozcije za migraciju birača.

"Ono što je zanimljivo, kada vidite po analizama, u njihovo vreme, u tih deset godina od 2004. do 2014. je 145.000 ljudi kao naseljeno u Beograd, odnosno dodato biračkom spisku. U deset godina vlasti SNS-a. od 2014. do 2024. to je 19.000 ljudi. Pa ko je onda naseljavao?", upitala je.

Teme