Web Analytics
Grčka planira postavljanje podmorskog kabla za uvoz solarne energije iz Egipa - BetaRS

Grčka planira postavljanje podmorskog kabla za uvoz solarne energije iz Egipa

Tranzicija | Izvor: Beta | 22.03.2024 | access_time 11:55
Grčka planira postavljanje podmorskog kabla za uvoz solarne energije iz Egipa
Evropa bi već krajem ove decenije, zimi, kad pada sneg, mogla da dobija struju proizvedenu iz solarne energije, ako jedan grčki koncert realizuje planove postavljanja podvodnog kabla od Egipta do obala Grčke, piše nemački list Handelsblat (Handelsblatt).

Planirani kabel za prenos struje prostirao bi se oko 950 kilometara kroz Sredozemno more od primorskog grada El Salum, na krajnjem severozapadu Egipta, do Grčke, a zatim dalje, sve do Austrije i Nemačke.

To bi, prema današnjim merilima, dužinom i kapacitetom od 3.000 Megavata bio jedan od najsnažnijih podmorskih električnih kablova. Trenutno je najduži kabl sa 720 kilometara Nord si link (North Sea Link) između Norveške i Velike Britanije, sa kapaciteta 1.400 Megavata.

Autor plana Grčko-egipatskog interkonektora (GREGY) je grčki koncern Kopeluzos (Copelouzos), koji je aktivan u enegetici, upravljanuju arodromima, turizmu i nekretninama.

Grupacija planira da u egipatskom Vadi el Natrunu izgradi solarnu elektranu snage 9,5 Gigavata. Od tamo bi struja kopnenom mrežom stizala do oko 500 kilometara udaljenog El Saluma. Projekat je, kako piše list, tehnički vrlo zahtevan zbog dužine kabla i velikih dubina Mediterana na delu između Egipta i Grčke.

Trećina uvezene struje koristila bi se, prema planu, u samoj Grčkoj, trećina bi se izvozila, a trtećinu bi Grčka koristila za proizvodnju zelenog vodonika, piše Handelsblat.

Koncern je troškove projekta procenio na 3,5 milijardi evra. Kopeluzos se trudi i da plan dobije kvalifikaciju projekta od zajedničkog evropskog interesa Evropske unije (IPCEI), što bi obezbedilo i subvencije i olakšalo finansiranje.

Određeni problem predstavlja to što deo kabla treba da prođe kroz deo Mediterana koji je Turska od 2019. na osnovu jednog sporazuma sa Libijom proglasila za svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu. Grčka i EU smatraju da taj sporazum krši međunarodno pravo i Konvenciju UN o pravu mora.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije