Web Analytics
Ministarka sa predstavnicima Simensa i EPS-a o realizaciji projekta vetroparka Kostolac - BetaRS

Ministarka sa predstavnicima Simensa i EPS-a o realizaciji projekta vetroparka Kostolac

Izvori | Izvor: Beta | 22.03.2024 | access_time 13:30
Ministarka sa predstavnicima Simensa i EPS-a o realizaciji projekta vetroparka Kostolac
BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Simens enerdži Srbija i Elektroprivrede Srbije (EPS) o napretku realizacije projekta izgradnje vetroparka Кostolac.

"Neophodno je da zajedno pratimo utvrđenu dinamiku kako bismo u skladu sa rokovima izgradili ovaj vetropark i povezali ga na mrežu što pre naredne godine, ako ne i ranije. U toku su pripremni radovi, dok postavljanje vetrogeneratora očekujemo tokom leta", rekla je ministarka.

Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet EPS-a iz obnovljivih izvora energije, što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 megavata zelene energije.

Đedović Handanović je rekla da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u strateškim dokumentima predviđeno da do 2030. godine 45 odsto električne energije bude iz obnovljivih izvora energije.

"Srbija je zemlja sa izuzetnim solarnim i vetropotencijalom koje treba da iskoristimo na najbolji mogući način u energetskoj tranziciji. Realizacijom investicija u obnovljive izvore energije omogućavamo više zelenih megavata i smanjujemo zavisnost od fosilnih goriva. Do kraja decenije, investicijama javnog i privatnog sektora, plan nam je da obezbedimo ukupno 3,4 gigavata zelene energije i veoma je važno da EPS nastavi da bude deo ovog procesa", istakla je ona.

Izgradnja vetroparka Кostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 miliona evra i bespovratnim sredstvima i kreditom nemačke razvojne banke КfW od 81,8 miliona evra, a Vlada Srbije, odnosno EPS, obezbeđuje 32,2 miliona evra.

Teme