Web Analytics
Solarne elektrane na javnim objektima u Beogradu proizvedu do 60 odsto potrebne toplotne energije - BetaRS

Solarne elektrane na javnim objektima u Beogradu proizvedu do 60 odsto potrebne toplotne energije

Izvori | Izvor: Beta | 23.03.2024 | access_time 13:25
Solarne elektrane na javnim objektima u Beogradu proizvedu do 60 odsto potrebne toplotne energije
Foto: MRE Srbije/Emilija Jovanović
Solarne elektrane postavljene na javnim objektima u Beogradu obezbede godišnje između 40 i 60 odsto energije potrebne za zagrevanje vode, prema podacima gradske uprave.

Grad Beograd planira da u narednom periodu postavi solarne sisteme na što većem broju objekata javne namene radi uštede električne energije i smanjenja zagađenja, rečeno je za portal Zelena Srbija novinske agencije Beta u gradskom Sekretarijatu za energetiku.

"Obnovljivi izvori energije predstavljaju prioritet grada Beograda kada su u pitanju održivi razvoj, supstitucija električne energije i drugih energenata, kao i smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte i umanjenje potrošnje fosilnih goriva", navodi se u odgovoru.

Do sada je ugrađeno više termosolarnih kolektora na objektima ustanova za koje je potrošnja tople vode izražena stavka potrošnje energije.

Među takvim objektima je nekoliko osnovnih škola, domovi zdravlja u Zemunu, na Vračaru i Novom Beogradu, kao i sportski centri "Mirko Sandić", "Milan Gale Muškatirović" , "Voždovac" i stari DIF.

Površina postavljenih solarnih panela kreće se od oko 20 kvadratnih metara, pa do više od 200 kvadratnih metara, kolika je površina kolektora na Domu zdravlja u Zemunu.

Količina toplotne energije koja se može preuzeti iz svakog sistema koji je ugrađen na objektima javne namene je prilagođen potrošnji toplotne energije u tom objektu.

Ti solarni sistemi su u toku godine obezbedili potrebnu energiju za zagrevanje vode u nivou od 40 odsto do 60 odsto, što zavisi od namene objekta.

Najveće uštede su u objektima koji imaju zatvorene bazene jer se tokom letnje sezone sunčeva energija koristi za grejanje bazenske vode.

Tako je na primer u Sportsko-rekreativnom centru "Milan Gale Muškatirović" tokom juna 2023. pomoću sunčeve energije dobijeno 15.762,70 kWh toplotne energije koja je korišćena i za zagrevanje bazena i kao potrebna potrošna topla voda.

Ušteđena energija bila je jednaka prosečnoj potrošnji gotovo 40 domaćinstava na mesečnom nivou.

U Beogradu je prva solarna fotonaponska elektrana priključena na distributivnu elektroenergetsku mrežu 2011. godine u Elektrotehničkoj školi "Rade Končar". Kako navodi gradski sekretarijat, iako je instalisana snaga sistema bila relativno mala, do 10 kWp instalisane snage, pozitivna iskustva su upućivala na potencijal razvoja ovakvih sistema u okviru objekata i površina kojima upravlja grad Beograd.

Na krovu garaže na Obilićevom vencu 2019. je instalirana solarna elektrana snage 50,4 kW, sa 180 solarnih panela.

S obzirom na sve jeftiniju opremu za solarne elektrane i sve skuplju električnu energiju, Grad Beograd planira da poveća broj fotonaponskih panela na javnim objektima.

Ove godine će, kako je najavljeno, biti montirane još dve male solarne elektrane na Školi za dizajn tekstila", ukupne maksimalne snage 90 kW, i na Osnovnoj školi "Branko Radičević", ukupne maksimalne snage 130 kW.

Trenutno su u toku izrade tehničke dokumentacije za energetsku sanaciju za veći broj objekata grada Beograda i u okviru dokumentacije će biti izrađeni i projekti za upotrebu sunčeve energije ukoliko to tehničke i ekonomske analize pokažu da je opravdano, rečeno je za Zelenu Srbiju.Teme