Web Analytics
Stefanović (SSP): Srbija neće napustiti SE, Vučić samo zamajava gradjane - BetaRS

Stefanović (SSP): Srbija neće napustiti SE, Vučić samo zamajava gradjane

Politika | 23.03.2024 | access_time 18:30
Stefanović (SSP): Srbija neće napustiti SE, Vučić samo zamajava gradjane
Foto: Beta/Milan Obradović
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas da Srbija neće napustiti članstvo u Savetu Evrope (SE), te najave predsednika Republike Aleksandra Vučića o toj mogućnosti nazvao "zamajavanjem gradjana".

"Vučić na ovaj način, kroz očigledno zamajavanje građana, protestuje zbog mogućeg članstva Kosova u ovoj organizaciji", naveo je u saopštenju Stefanović, prenela je SSP.

Kako je podsetio, Vučić je sinoć "zapretio time da bi Srbija mogla da napusti članstvo u SE", - telu koje se brine o demokratizaciji i pravima građana evropskog kontinenta.

"Zaboravlja da kaže građanima Srbije da je moguće članstvo Prištine u SE direktna posledica njegovog prihvatanja evropskog plana o normalizaciji i Ohridskog sporazuma", kazao je on.

Precizirao je da se radi o "tačke 4. ovog Sporazuma, kojim je", kako je naveo, " Vučić prihvatio da Kosovo nesmetano uđe u članstvo svih međunarodnih organizacija".

"Važno je istaći i da Kosovo ne ispunjava nijedan uslov za članstvo u SE i da član SE ne možete biti ako tretirate čitav srpski narod na KiM kao neprijatelja, uskraćujete mu osnovna prava i stvarate mono-etničku strukturu u 21 veku", dodao je.

Optužio je Vučića "da laže", te ukazao da "on ne sme da napusti članstvo Srbije u SE".

"Iako bi on voleo da nas dodatno izopšti iz sveta, na taj način prekine EU integracije Srbije, onemogući našim građanima sudsku zaštitu i prepusti bez diplomatske borbe Prištini polje ugroženih ljudskih prava Srba", dodao je .

Dodao je da Vučić to govori "samo da bi sakrio sopstvenu odgovornost za članstvo Prištine u SE".

"Još jednom je pokazao da ga uopšte ne zanima budućnost i stabilnost Srbije i zaštit građana već samo gola vlast i opstanak organizovane kriminalne grupe koja je zasela na leđa Srbije", naveo je Stefanović u saopštenju.

Teme