Web Analytics
Sojuz s prvom Beloruskinjom putuje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici - BetaRS

Sojuz s prvom Beloruskinjom putuje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Tehnologija | Izvor: Beta-AFP | 23.03.2024 | access_time 19:40
Sojuz s prvom Beloruskinjom putuje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici
Ruski svemirska letelica "Sojuz" s Amerikankom, Rusom i prvom Beloruskinjom u istoriji, poletela je danas sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u orbiti oko Zemlje.

Ruska svemirska agencija Roskosmos je saopštila da je "Sojuz" poleteo u 12:36 po srednje-evropskom vremenu i ubrzo ušla u orbitu oko Zemlje.

Prvobitno zakazano za četvrtak, poletanje je u poslednjem trenutku iz tejničkih razloga bilo odloženo za danas.

Posadu koja ide na ISS čine američka astronautkinja Trejsi Dajson (Tracy Dyson), iskusni ruski kosmonaut Oleg Novicki i Marina Vasilevskaja - prva beloruska kosmonautkinja, koja ima 33 godine.

"Sve je u redu na brodu", rekao je Novicki ubrzo posle poletanja koje je prenosio Roskosmos.

Sojuz bi trebalo da posle 50 i po sati u ponedeljak u 15.10 po srednje-evropskom vremenu stigne do ISS.

Ruski svemirski sektor se godinama bori s finansiranjem, korupcijom i neuspesima kakav je bio gubitak sonde Luna-25 koja se u avgustu 2023. srušila na Mesec.

Uz to su iz tri ruske komponente ISS poslednjih meseci curile rashladne tečnosti.

Ruski svemirski sektor je takođe ograničen nedostatkom inovacija jer se oslanja na proverenu, ali zastarelu sovjetsku tehnologiju.

"Sojuzi" su dugo bili jedini način da se stigne do Međunarodne svemirske stanice, a već nekoliko godina prevopz obavlja i  američka privatna kompanija "SpaceX" milijardera Ilona Maska (Elon Musk).

Sve to nije umanjilo ambicije Rusije koja bi da svoje učešće na ISS okonča iduće godine i da se koncentriše na izgradnju sopstvene svemirske stanice. Odluci da se odustane od ISS kao jedne od retkih oblasti saradnje Moskve i Vašingtona, doprineo je i gotovo potpuni prekid odnosa sa SAD zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Teme