Web Analytics
Zvaničnik Hamasa: Duboke razlike sa Izraelom u pregovorima o primirje u Pojasu Gaze - BetaRS

Zvaničnik Hamasa: Duboke razlike sa Izraelom u pregovorima o primirje u Pojasu Gaze

Svet | Izvor: Beta-AFP | 23.03.2024 | access_time 22:45
Zvaničnik Hamasa: Duboke razlike sa Izraelom u pregovorima o primirje u Pojasu Gaze
Zvaničnik palestinskog pokreta Hamas ocenio je danas da postoje "duboke razlike" sa Izraelom u pregovorima o primirju u Pojasu Gaze, posebno o povratku raseljenih lica i upravljanju humanitarnom pomoći.

"Postoje duboke razlike u stavovima u pregovorima između Hamasa i okupatora, jer je neprijatelj fleksibilnost našeg pokreta uzeo kao slabost. Okupator pokušava da iskoristi pregovore kao sredstvo za nastavak svojih zločina i agresije", rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa aludirajući na Izrael.

On je u izjavi za Frans pres rekao da je "odgovor okupatora apsolutno neprihvatljiv i nijedan Palestinac ne može prihvatiti tu ponudu, posebno činjenicu da odbija povratak raseljenih i da želi da zadrži okupaciju unutar Pojasa Gaze".

Izraelska strana danas nije ništa saopštila o toku pregovora nastavljenih ove sedmice u Dohi uz pomoć američkih, katarskih i egipatskih posrednika.

U predlogu koji je prosle nedelje poslat posrednicima, Hamas je naveo da je spreman za šestonedeljno primirje, uz oslobađanje talaca kidnapovanih tokom napada 7. oktobra, u zamenu za palestinske zatvorenike.

Zvaničnik Hamasa je optužio Izrael da želi "privremeni prekid vatre posle čega može da nastavi agresiju na Palestince".

Izraelska vlada "odbija da prihvati potpuni prekid vatre i odbija potpuno povlačenje svojih snaga iz Gaze", dodao je on.

Još jedna tačka neslaganja, Izrael želi da zadrži upravljanje humanitarn pomoći "pod svojom kontrolom", rekao je taj zvaničnik i dodao da Izrael "traži da Agencija UN za palestinske izbeglice (UNWRA) i Ujedinjene nacije ne nastave sa radom, posebno u severnom Pojasu Gaze".

Teme