Web Analytics
Moskva objavila da napreduje u Ukrajini - BetaRS

Moskva objavila da napreduje u Ukrajini

Svet | Izvor: Beta | 23.03.2024 | access_time 23:45
Moskva objavila da napreduje u Ukrajini
Rusija je, u ofanzivi na Ukrajinu koja je bez municije, u subotu zauzela novo selo u važnom sektoru fronta, kod ključnog grada Časiv Jar.

Ukrajini koja se bori od svoje neuspele ofanzive u leto 2023, nedostaju ljudstvo i oružje i moli Zapad da ubrza vojnu pomoć, odreanije blokiranu u Sjedinjenim Državama, a potom i na evropskoj strani.

Zauzimanje sela Ivanviske koje su ruske snage objavile u subotu, usledilo je dan posle napada na moskovsku koncertnu dvoranu koji tvrdi da je preduzela Islamska država (IS) u kojem je poginulo 115 ljudi. Ruske vlasti su pominjale umešanost vođstva Ukrajine, ali nisu pomenule tu džihadističku grupu.

Ukrajinsko selo Ivanivske nalazi se između Bahmuta, grada koji je Rusija uništila i okupirala maja 2023. godine, i Časiv Jara, koji Moskva želi da osvoji.

Ako ruske snage u tome uspeju, mogle bi da pojačaju napade na Kramatorsk, veliki grad u Donbasu koji kontroliše Kijev i koji je sve češće meta ruskog bombardovanja.

Južnije, ruska vojska je u četvrtak objavila zauzimanje još jednog sela u blizini Avdijevke, razrušenog grada koji je Moskva osvojila u februaru.

Moskva je takođe u subotu uveče tvrdila da je odbila napad deset ukrajinskih projektila koji su gađali grad Sevastopolj na Krimu, poluostrvu koje je Moskva anektirala 2014. - obajvio je njen guverner Mihail Razvožajev na Telegramu.

Dete i žena ranjeni su od pada oborenih projektila koji su oštetili i nekoliko stambenih zgrada - dodao je on.

Krim je redovno na meti ukrajinske vojske koja koristi rakete i bespilotne letelice jer je važan za logistiku ruskih snaga koje okupiraju južnu Ukrajinu.

Uz to, Ukrajina i Rusija ponovo su u noći sa petka na subotu izvele uzajamne apade iz vazduha, u kojima su poginule dve osobe na ruskoj strani, dok je ukrajinski grad Harkov koji je još uvek delimično bez struje posle napada, ponovo gađan.

Dva civila su poginula, a sedam je ranjeno u napadu dronom i udara u ruskom regionu Belgorod koji se graniči sa Ukrajinom - rekao je regionalni guverner.

Ukrajina je bila na meti 34 eksplozivne bespilotne letelice "Šahid", od kojih je 31 oborena. Četiri osobe su ranjene u Harkovu, gradu sa stanovništvom od 1,5 miliona pre rata, u blizini ruske granice.

Po rečima guvernera ruske Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova, dva okruga u njegovom regionu napali su ukrajinski dronovi. U jednom od napada, u okrugu Černjanski, jedan civil je poginuo, a dvoje je ranjeno.

Belgorod, glavni grad tog regiona, gađan je u subotu ujutro raketama koje su oštetile nekoliko stambenih zgrada.

Taj region je već nekoliko nedelja bio meta mnogih napada koji su se pojačali uoči predsedničkih izbora sredinom marta u Rusiji, na kojima je pobedio Vladimir Putin u odsustvu opozicije.

Kijev, suočen s ruskom invazijom i svakodnevnim bombardovanjem svojih gradova tokom dve godine, obećao je da će odgovoriti prenošenjem borbi na rusko tlo.

Rusija je u petak odgovorila eskalacijom napada, ispalivši desetine projektila i lansirajući desetine eksplozivnih dronova kako bi uništili energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Drugi grad po veličini u toj zemlji, Harkov, potonuo je u mrak u petak, a u subotu ujutro oko 275.000 ljudi je i dalje bilo bez struje - rekao je guverner Oleg Sinegubov.

Grad je, međutim, ponovo napadnut u noći sa petka na subotu ruskim dronovima.

Prvo je pogođena Gradska većnica a zatim ponovo kada je hitna pomoć stigla do nje. Tada su ranjena dvojica spasilaca i policajac. Po rečima guvernera, ranjen je i jedan 18-godišnjak.

Meštani su uveče u Harkovu rekli AFP-u da zbog nestanka struje ovolikih razmera nemaju vode ni grejanja, jer distributivni sistemi rade na struju.

Ukrajina je preživela masovnu kampanju bombardovanja električnih instalacija tokom zime 2022. i 2023. godine, ali ove godine je infrastruktura prilično pošteđena jer ima jaču protiv-vazduhoplovnu odbranu.

Ruski pgoci u petak su, međutim, pokazali da je Ukrajina daleko od bezbedne i vlasti su insistirale da su joj hitno potrebni protiv-vazduhoplovni sistemi i municija.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Atletika

Hronika