Web Analytics
U Briselu počeo sastanak Lajčaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine - BetaRS

U Briselu počeo sastanak Lajčaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Politika | 25.03.2024 | access_time 11:05
U Briselu počeo sastanak Lajčaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

U Briselu je danas u 10 časova počeo trojni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Petković i Bisljimi su započeli razgovore o odluci da se zabrani korišćenje dinara na Kosovu bez prethodnih odvojenih bilateralnih sastanaka sa Lajčakovim tiom, prenosi RTS.

Lajčak, koji je najavio da će dijalog predstavnika Beograda i Prištine o odluci o gotovinskom poslovanju na Kosovu biti nastavljen danas, izjavio je prošle sedmice da od glavnih pregovarača očekuje da na ovaj sastanak u Briselu dođu sa konkretnim predlozima o pitanju upotrebe dinara na Kosovu.

"Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju sledećeg ponedeljka u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da će se implementacijom Sporazuma o putu normalizacije i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou, na sastanku lidera", napisao je on.

U Briselu je u utorak održan trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU koji je počeo nakon odvojenih sastanaka delegacija Prištine i Beograda sa Lajčakom.

Bisljimi je posle sastanka izjavio da će obe strane do petka poslati predloge o pitanju upotrebe dinara na Kosovu.

Petković je nakon sastanka izjavio da je jedan od predloga Beograda za rešavanje pitanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova nastavak rada "Poštanske štedionice".

Nakon uredbe Centralne banke Kosova od 1. februara evro jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.

Teme