Web Analytics
Pokret Marš sa Drine: EU hoće da pretvori Srbiju u rudarsku koloniju - BetaRS

Pokret Marš sa Drine: EU hoće da pretvori Srbiju u rudarsku koloniju

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.03.2024 | access_time 13:15
Pokret Marš sa Drine: EU hoće da pretvori Srbiju u rudarsku koloniju
Ekološki pokret Marš sa Drine saopštio je danas da će se još više boriti da ne dozvoli da EU pretvori Srbiju u rudarsku koloniju.

"Nečuveno je da i EU i predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerno pokušavaju da nateraju građane Srbije na rudarstvo i zagađenje samo da bi evropska automobilska industrija imala koristi. Cinični su potezi i dvostruki standardi EU i to će još smanjiti naklonost građana prema EU", rekla je predstavnica tog Pokreta Bojana Novaković.

Ona je navela da je Pokret dobio kopiju Pisma o namerama, potpisanog između Vlade Srbije i EU i zapisnik sa sastanka Vučića i potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, u vezi sa kritičnim sirovinama u Srbiji u septembru 2023. godine.

Zapisnici sa sastanka sadrže, kako je navedeno, uobičajenu retoriku o "privlačenju investicija", "čistoj tehnologiji", "zelenom rastu" i dogovoru o proširenju političke saradnje "na baterije duž celog lanca proizvodnje, potrebnog za uvođenje čiste mobilnosti i kritičnih sirovina".

"Pismo o nameri se koncentriše na strateško partnerstvo o baterijama i kritičnim sirovinama, bez pominjanja potrebe za jačanjem vladavine prava i poštovanjem zakona. Rudarstvo i tehnološka proizvodnja predstavljeni su kao rešenja za klimatsku krizu", naveo je Pokret.

Saradnja Srbije i EU je, kako je istakao Pokret, mapirana kroz javno finansiranu "EU Horizon" platformu i uključuje "Vektor projekat" od šest miliona evra, koji se radi u partnerstvu sa Rio Tintom u cilju istraživanja protivljenja građana rudarstvu u Srbiji.

"Pismo govori o vođenju poslova sa predsednikom (Aleksandar Vučić), poznatim po manipulisanju izbora, ograničavanju slobode medija i ugrožavanju prava na slobodu govora i protesta, dok cilja na naučnike, ekologe i studente. Šarena laža koju nudi EU je da će ovo partnerstvo 'doprineti nastojanjima Srbije da se pridruži EU'", naveo je Marš sa Drine.

Napomenuo je da su se Šefčovič i Vučić sreli u decembru 2022, godinu dana nakon zahteva i žalbe Ombudsmanu EU koju je uputio Marš sa Drine i da je to bila "Vučićeva misteriozna poseta Briselu, tokom nasilnih blokada na Kosovu, a da Kosovo nije ni pomenuto".

"Zapisnik sa sastanka pokazuje da Kosovo nije pomenuto. Oni su govorili o paketu kritičnih sirovina (CRM) i njihovim 'ciljevima da osiguraju zalihe CRM neophodne za čistu tehnologiju i digitalne tehnologije i da ojačaju otpornost lanca vrednosti CRM-a u Evropi'", naveo je pokret u saopštenju.

Predstavnica Pokreta, Milica Damnjanovć rekla je da se "postavlja teren da se opravda potencijalno raseljavanje meštana sa njihovog zemljišta i da će se Marš sa Drine još više boriti da se to ne sprovede".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina