Web Analytics
Otkriven mehanizam 'poziv upomoć' kojim se biljke bore protiv bolesti - BetaRS

Otkriven mehanizam 'poziv upomoć' kojim se biljke bore protiv bolesti

Svet | 25.03.2024 | access_time 15:35
Otkriven mehanizam 'poziv upomoć' kojim  se biljke bore protiv bolesti
Foto: Xinhua
Kineski istraživači su nedavno otkrili kako biljke sastavljaju mikrobiome rizosfere putem mehanizma "poziv upomoć" kako bi se odbranile od invazije patogena, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Nauka i tehnologija (Science and Technology Daily), prenosi Sinhua.

Otkriće do kojeg su došli istraživači Kineske akademije poljoprivrednih nauka objavljeno je u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications).

Istraživači su koristili niz modifikovanih nepatogenih bakterija da simuliraju napade patogena. Otkrili su da ove "blage" bakterije mogu da izazovu odgovor "poziv upomoć", što dovodi do toga da biljke sakupe više mikrobioma oko uske zone između korena i tla. Efekat može trajati čak i nekoliko ciklusa sadnje, obezbeđujući dugotrajnu zaštitu biljaka, izvestio je u 22. marta časopis Nauka i tehnologija (Science and Technology Daily).

 Takođe su otkrili da kada biljka pošalje signal "poziv upomoć", mikroorganizam poznat kao Devosia može brzo da reaguje i da se umnoži u rizosferi biljke da bi je odbranio od patogena.

Polipeptidna komponenta Devosia može pokrenuti dalji odgovor i ojačati interakciju između biljaka i mikroorganizama. Ova interakcija može biti od velikog značaja za rast i zdravlje biljaka.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Automoto

Zelena Srbija

Hronika

Scena